Domov seniorů Hvězda končí, ministerstvo mu odebralo akreditaci. 59 klientů hledá nové místo

Foto: Hvězda z.ú.
ZLÍN - Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo rozhodnutí o zrušení registrace sociálních služeb poskytovatele Hvězda ve Zlíně. Důvodem je nedoložení bezdlužnosti, která je jednou ze zákonných podmínek pro získání oprávnění poskytování sociálních služeb. Téměř šest desítek klientů domova nyní hledá náhradní místo.

Ke zrušení registrace u zlínských zařízení Domov seniorů a Dům služeb seniorům dojde 31. prosince 2023. Důvodem je nedoložení bezdlužnosti při kontrole provedené letos v červenci. 59 klientů Hvězdy si tak nyní musí najít nový domov. S tím se jim snaží pomoci Zlínský kraj.

Aktuálně musí proběhnout takzvané sociální šetření. Potřebujeme zjistit, jaký druh péče stávající klienti poskytovatele Hvězda vyžadují, a na základě toho pro ně budeme hledat vhodné náhradní zařízení. Máme připravených několik variant, na kterých spolupracujeme s obcemi a poskytovateli sociálních služeb ve Zlínském kraji. S žádostí o pomoc jsme oslovili také sousední kraje. O všechny klienty služby bude postaráno,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která má oblast sociálních věcí ve Zlínském kraji na starosti.

Ve Zlínském kraji je celková kapacita pobytových lůžek 3 819. Z toho v 36 domovech pro seniory 2 223 lůžek, ve 24 domovech se zvláštním režimem 959 lůžek a v 17 zařízeních pro osoby se zdravotním postižením 637 lůžek.

Na žádost poskytovatele Hvězda, z.ú. nyní probíhá přezkumné řízení výše uvedeného rozhodnutí. Odvolací orgán, tedy Ministerstvo práce a sociálních věcí, ještě může rozhodnutí změnit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x