Dotáhl jsem to až sem, do Zlína! Bolek Polívka si převzal Zlatý střevíček

foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Letošní ročník Zlín Film Festivalu ocenil Zlatým střevíčkem za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež Bolka Polívku. Jeho ocenění uzavřelo slavnostní galavečer a zároveň 64. ročník festivalu. Prestižní cena je předběžnou oslavou hercových blížících se 75. narozenin.

Poslední cenu, kterou během letošního ročníku Zlín Film Festivalu organizátoři udělili, byl prestižní Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež. Získal jej Bolek Polívka, který tak uzavřel nejen středeční slavnostní galavečer, ale taky celý 64. ročník festivalu.

Bolka Polívku není třeba představovat. Tato slavná herecká legenda, komik a scénárista pochází z blízkých Vizovic.

„Jsem rád, že jsem dostal cenu zrovna tady. Jsem potomek vizovických ochotníků a dotáhl jsem to až sem, do Zlína,” rozesmál Polívka publikum a podotkl, že doma to vždycky není lehké. Ocenil taky podporu přítomného publika. „Děkuji za potlesk. Budu si ho pamatovat.”

Držitel letošní ceny má za sebou bohatou kariéru plnou výrazných rolí v českých filmech, pohádkách, seriálech i divadelních hrách. Zmínit můžeme například Největší dar, Princ Mamánek, Anděl páně 2, Tři bratři nebo Gump – pes, který naučil lidi žít.

„Nezapomenutelným způsobem také propůjčil svůj hlas několika figurkám z animovaného seriálu Krysáci natočeného na Filmových ateliérech ve Zlíně,“ upozornila umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Herecké výkony ale nejsou jediným důvodem, proč ocenění putovalo právě k Polívkovi. „Jsme nesmírně poctěni, že se tento vynikající filmový a divadelní herec, držitel dvou Českých lvů, zapíše do naší filmové síně slávy a s předstihem tak oslavíme jeho nadcházející 75. narozeniny,“ dodala Pášmová.

Bolek Polívka se ve středu večer stal už třicátým druhým držitelem čestného Zlatého střevíčku. Tradice této ceny sahá do roku 1997, kdy se prvním oceněným stal zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. Kromě něj si ale v průběhu let do Zlína přijeli ocenění převzít například Iva Janžurová, Eliška Balzerová, Karel Gott, Zdeněk Svěrák, Adolf Born, v loňském roce potom Pavel Nový a Zlata Adamovská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x