Dozvuky zlé povodně. Velká voda nejvíce poničila Sazovice

Ničivé povodně. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Komu čest, tomu čest. Všem, kteří pomáhali v boji s velkou vodou. V republice samozřejmě najdete místa, kde velká voda škodila více, ale taky u nás v kraji se sluší poděkovat všem, kteří se živlu postavili. Vedle hasičů a dalších členů integrovaného záchranného systému tu jsou i naprosto bezejmenní dobrovolníci a pak zdaleka v neposlední míře lidé, kterým voda zničila domovy.

Paní Marie je v penzi už pěkných pár let. Sil samozřejmě nepřibývá, ale vodě se postavila s nebývalou vehemencí. Do Sazovic dorazila povodňová vlna bleskově, letos už podruhé.

„Mám na pomoc sestru, obě už jsme zažily hodně, ale takovou hrůzu teda ještě fakt ne. Voda byla úplně všude, před domem, v něm, metr vysoko a zabránit jí nešlo. Všude máme bahno, snažíme se jej odstraňovat, máme starší dům, bydlí tu i syn s rodinou, všichni si pomáháme, ale je to k pláči, když jste mladý, tak věříte, že to překonáte, ale my starší už tolik sil nemáme,“ zamačkává deroucí se slzu paní hodně zdevastovaného domu, který ale chtějí určitě opravit tak, aby tu mohli zase bydlet.

„Nebýt vysoušečů, tak tu dodnes nemůžeme být a pracovat. Jeden nám poskytla obec, druhý je od známých. Jak vidíte, voda tu řídila strašným způsobem. Zničeno je veškeré vybavení domu, ale my se nevzdáváme, bojujeme, makáme. Děti jsou i s partnerkou v Napajedlích u tchyně, chodí tam i do školy, my si tady musíme poradit, práce bude ještě hodně, samozřejmě budeme potřebovat pomoc od pojišťovny,“ říká syn paní Marie.

V samotném Zlíně byly škody ve srovnání s jinými regiony zanedbatelné. Velká voda se z Kudlovského potoka valila přes starou přehradu v centru města. Že by vodní dílo pomohlo svému městu?

„Ne, odborníci říkají, že ne, ta pravá retenční schopnost je mizivá, přehrada z tohoto pohledu žádný větší význam neměla. Takže bude pokračovat její obnova, v plánu je odbahnění a také odstranění lodi, která tu už přestala plnit účel. Zatím dokončujeme opravu mostu a pak se dáme do další práce, přehrada bude jdou ozdobou našeho města, ale rozhodně ne ochranou před záplavami,“ vysvětluje mluvčí města Tomáš Melzer.

Zobrazit fotogalerii >>