Drátěná ZOO už svítí, oči dětí září

Foto: Milan Mikšík
VESELÁ - Jak slíbil, tak udělal. Josef Krajča z Veselé dokončil své unikátní dílo a jeho zoologická zahrada plná drátěných svítících zvířat už září a láká u rodinného domu na Veselé malé i velké zblízka i zdaleka.

„Poslední dodělávky byly fakt náročné, všechno jsem dokončoval venku na dvoře zkraje prosince. A to je, jak známo, zimní měsíc, takže jsem už někdy necítil ruce. Teď mám ale pro změnu velice hřejivý pocit, když vidím, jak se všechna ta svítící zvířata včetně betlému líbí,“ dívá se na své životní dílo pan Krajča.

„Tohle je snad opravdový vánoční zázrak,“ pomalu nevěří svým očím paní, která sebou vede i dva vnuky. Projdou kolem betléma a pak obdivují spoustu unikátních výtvorů ze svítícího drátu. Slony, páva, lva, želvu, krokodýla, albatrosa nebo třeba poslední výtvor šikovného elektrikáře pandu.

„Babi, to by nám mohl děda taky udělat,“ žadoní šestiletá dívenka.

„No, to by teda nemohl, tak šikovný jako pan Krajča děda není,“ směje se babička. A má pravdu.

„Teď už mám rovných 40 zvířat, letos jsem od září pracoval společně s mojí návrhářkou, vnučkou Aničkou, na čtrnácti exemplářích. Mám vše hotovo a zatím neřeším, zda sestavu ještě rozšířím. Teď si rád vychutnávám to, jak jsou lidé spokojeni při prohlídce,“ říká Krajča.

Když někdo radost rozdává, tak by ji měl i dostávat. „Myslím, že to tak opravdu je, když otec vidí, jak malým dětem, ale i dospělým doslova září oči, tak má výborný pocit ze svého životního díla,“ podotýká logicky jeho syn Radek.

„Je to opravdu o to větší radost, že nám pomalu končí rok, který jinak vůbec veselý nebyl, ale tady na Veselé tomu musíme pomoct,“ dodává Josef Krajča, když jako každý den až do Tří králů rozsvěcí kolem páté odpolední už za pořádné tmy své království, v němž svítí 28 tisíc led žárovek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x