Dravec na akademické půdě. Parádní příležitost pro malíře. Pane rektore, díky

Foto: zlin.cz
ZLÍN - 29. únor je jen jednou za čtyři roky. Je tedy dnem výjimečným a dějí se v něm výjimečné věci. Jako třeba na akademické půdě Rektorátu zlínské Univerzity Tomáše Bati. Tentokrát se ve velmi nevšední roli ocitl rektor zlínské vysoké školy profesor Milan Adámek. Ten se totiž na špičkové úrovni věnuje sokolnictví. Svého dravce, tedy přesněji dravkyni, sokolku, přinesl s sebou do práce. A ojedinělý počin měl stejně unikátní vyznění.

Šlo totiž o vstřícný krok směrem ke studentům oboru malířství na Univerzitě třetího věku, která pod křídly UTB úspěšně působí. Jen na okraj: má kolem tisícovky nadšených návštěvníků a šedesátka z nich si vybrala pro svůj rozvoj právě malbu.

„Já se chovu dravců vlastně věnuji už od čtvrté třídy, tedy nějakých pětačtyřicet let. Nejdříve jsme měl poštolku, postupně třeba krahujce i jestřába, od roku 2009 pak sokola. Cvičení je velmi náročné. Já říkám, že jde o velmi, velmi inteligentní ptáky. Je to svým způsobem umění, cvičí se třeba s drony, nejde o prostý lov, dravci se dostávají do vysokých výšek, klidně i 400 metrů. No ale tady je v klidu a v pohodě coby model,“ směje se rektor Adámek.

Jeho sokolka je v klidu a v pohodě, výrazněji ožije, až když si ji zase na speciální rukavici vezme její pán. A ke slovu se dostane Zuzana Bahulová, úspěšná a už světově věhlasná designérka působící na zlínské univerzitě, mimo jiné jako vedoucí skupiny nadšených malířek a malířů.

„Ono je třeba ocenit jednak zájem lidí seniorského věku, to především. Moře z nich mělo třeba v mladším věku z malování ostych, případně málo času a takhle originálně si užívají svého letitého koníčka. Nápad, aby pan rektor přinesl coby model svého sokola, je originální a to my máme rádi,“ dodává žena, která navrhuje například sportovní dresy pro úspěšné olympioniky. Zatím možná trochu paradoxně pro reprezentanty mimo Českou republiku.

„Snad není bez zajímavosti, že časem všechny olejomalby nafotíme a vytvoříme z nich velmi originální ptačí pexeso,“ přidává na závěr (z)dravého setkání na půdě rektorátu mladá dáma.

A naslouchající sokolka jen němě přikývne, že se dobrá věc podařila.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x