Drsný zákrok strážníků na otce bez roušky odsoudil starosta i šéf Městské policie Uherské Hradiště

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Drsný zákrok na otce tříletého chlapce, který si odmítl na ulici nasadit respirátor, označil starosta města Stanislav Blaha za neadekvátní a lidsky necitlivý. Podobné stanovisko zaujal i šéf strážníků Vlastimil Pauřík, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Jan Pášma.

Hradišťská radnice řeší zákrok strážníků Městské policie Uherské Hradiště, při kterém bylo dne 10. března odpoledne zjištěno porušování aktuálně platného mimořádného opatření, kterým se nařizuje nosit ve veřejném prostoru v zastavěné části města předepsanou ochranu nosu a úst. Když si čtyřicetiletý muž odmítl nasadit respirátor, dvojice strážníků ho povalila na zem a tam ho pomocí chvatů a hmatů zpacifikovala. Všemu přihlížel vyděšený tříletý chlapec, kterého strážníci odstrčili a kterého se nakonec ujala cizí žena, která stála opodál. Strážníci nakonec muže odvedli a dítě podle některých zdrojů nechali na ulici. Teprve po několika minutách k němu údajně přivolali další hlídku.

Strážníci původně chtěli po muži, aby si zakryl dýchací cesty. On jim na to odpověděl, že si ústa zakrývat nemusí a nebude, protože je venku a chce dýchat čerstvý vzuch. Muž posléze odmítl strážníkům prokázat svou totožnost, vzal dítě do náruče a snažil se z místa odejít. Strážník mu proto tělem zatarasil cestu se zákonnou výzvou, aby setrval na místě.

„Podezřelý muž držel dítě levou rukou v náručí a pravou rukou začal strážníka odstrkávat z cesty. Po další zákonné výzvě, aby zanechal svého protiprávního jednání, mu bylo sděleno, že pokud neuposlechne výzvy, bude použito donucovacích prostředků a muž bude předveden k prokázání totožnosti na Obvodní oddělení Policie ČR Uherské Hradiště. Na to muž nereagoval, pokračoval v odstrkávání strážníka a z místa začal odcházet,“ popsal událost mluvčí města Jan Pášma. Hlídka proto použila donucovací prostředky.

Starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha vyhodnotil zákrok strážníků jako nepřiměřený dané situaci a lidsky necitlivý a podal podnět k prošetření incidentu PČR. „Z trestně právního hlediska posoudí věc Policie České republiky, ke které jsem dnešním dnem podal podnět k prošetření události. Z pracovně právního hlediska budeme věc řešit my, a to po důkladném vyhodnocení situace. V tuto chvíli jsou oba strážníci postaveni mimo službu. Jejich zákrok, zejména pro přítomnost malého dítěte, považuji za lidsky necitlivý,“ uvedl starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.

S jeho slovy se ztotožnil také velitel Městské policie Uherské Hradiště Vlastimil Pauřík. „Strážníci nepřesně vyhodnotili společenskou nebezpečnost přestupku a muže podezřelého ze spáchání přestupku v žádném případě nemuseli svést na zem před zraky jeho dítěte,“ řekl Pauřík.

Matka malého chlapce na sociálních sítích prohlásila, že strážníci odvedli jejího muže a synka nechali na ulici bez otce. To ale starosta Uherského Hradiště i šéf tamních strážníků popírá.  „Při zákroku brala hlídka ohled na přítomné dítě, které bylo v počátku zákroku převzato z náruče muže, aby nedošlo k jeho zranění. Dítě bylo poté pod dohledem druhé hlídky městské policie, která na místo dorazila a do několika minut odvedla dítě na služebnu městské policie (z místa vzdálené několik desítek metrů) k otci,“ je uvedeno v oficiálním vyjádření města.

Starosta zároveň upozornil, že v současné době stále platí Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, kterým se mj. také na všech veřejně přístupných místech v zastavěném území obce zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek, nebo zdravotnická obličejová maska.

„Všichni občané jsou povinni toto nařízení dodržovat a v tomto směru postupovala hlídka správně, když muže o této povinnosti poučila, z pohledu oprávněnosti zákroku k pochybení strážníků městské policie nedošlo,“ sdělil Stanislav Blaha.

Každému, kdo nesplní povinnost uloženou mimořádným vládním opatřením, hrozí ve správním řízení až třímilionová pokuta. Za neuposlechnutí výzvy strážníků pak hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun.

Video drsného zákroku strážníků Městské policie Uherské Hradiště najdete ZDE.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x