Veřejnost pohoršil neadekvátní zákrok na muže bez roušky, kterému přihlížel malý syn napadeného

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Obrovskou vlnu nevole vyvolal záznam, který v Uherském Hradišti zachytil dva strážníky, kteří použili násilí proti mladému otci, který šel po ulici s tříletým synkem a neměl na sobě roušku ani respirátor. Drsný zákrok malého chlapce silně vystresoval, strážníci na to ale nedbali, teď jsou oba postaveni mimo službu. Jak serveru Zlin.cz řekl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma, starosta města Stanislav Blaha nařídil důsledné prošetření celého zákroku s důrazem na adekvátnost užití donucovacích prostředků.

K zákroku došlo ve středu 10. března. Ze záznamu je patrné, že muž nebyl agresivní, jen si odmítal nasadit respirátor či jinou povolenou ochranu obličeje. Dvoučlenná hlídka strážníků na ten popud muže povalila na zem a pomocí chvatů a hmatů jej zadržela. Tříletý hoch byl z události naprosto otřesen a zoufale naříkal. Ujala se jej cizí žena, která všemu přihlížela. Maminka dítěte byla v osudnou chvíli v práci, a to na covidovém oddělení ARO v místní nemocnici, kde se starala o vážně nemocné covidové pacienty. Sama o tom informovala na sociální síti. Byla otřesena nejen z toho, co se stalo jejímu muži, ale i proto, že strážníci muže odvedli na služebnu a dítě ponechali na ulici s cizí ženou.

Vedení města k situaci vydalo tiskové prohlášení. V něm mimo jiné uvádí, že přestupku se měl dopustit muž (r. 1980), který nerespektoval nařízení plynoucí z mimořádného vládního opatření (zakrytí úst a nosu), opakovaně odmítl prokázat svou totožnost, stejně jako odmítl použití prostředku k zakrytí úst a nosu a přes výzvy a poučení strážníků se pokusil z místa vzdálit.

„Vzhledem k tomu, že při zákroku došlo k použití donucovacích prostředků (se záměrem muže předvést k prokázání totožnosti), a také vzhledem k tomu, že u události bylo přítomno malé dítě, které muže doprovázelo, nařídil starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha důsledné prošetření celého zákroku s důrazem na adekvátnost užití donucovacích prostředků,“ píše se v tiskovém prohlášení.

Jak doplnil starosta Stanislav Blaha, oba strážníci byli zatím postaveni mimo službu. „Prověření, jak strážníci plnili své zákonné povinnosti, se budu osobně intenzivně věnovat. Celou událost považuji za velmi politováníhodnou, hlavně kvůli přítomnosti malého dítěte. Pokud se prokáže, že samotný zákrok byl neadekvátní, budou vyvozeny patřičné důsledky. V tuto chvíli jsou oba strážníci až do vyřešení případu postaveni mimo službu“.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x