Druhá část filmového festivalu nabídne slavné adaptace knižních předloh

Filmové Mikulášovy patálie. Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Přípravy na druhou část 61. Zlín Film Festivalu, která odstartuje za dva měsíce, jsou už teď v plném proudu. A protože ústředním tématem je letos „Literatura ve filmu“, mohou se diváci těšit na filmové lahůdky natočené podle známých knižních předloh.

Nejstarší a největší festival filmů pro děti a mládež letos vzdává poctu literárnímu umění, které bylo inspirací pro filmové scénáristy již od prvopočátku kinematografie. Největší pozornost bude proto směrována na knihy pro malé a mladé publikum. „V tematické sekci Literatura ve filmu promítneme téměř 40 filmů, které jsme rozdělili do několika minisekcí,uvedla umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala, že letošní ročník bude věnován i dvěma dnes již legendárním snímkům, které se před dvaceti lety staly nedílnou součástí historie filmového řemesla. „Zmiňované filmy přispěly k obrovskému nárůstu čtenářů a fanoušků jejich knižních předloh – Pána prstenů J. R. R. Tolkiena a Harryho Pottera J. K. Rowlingové,“ vysvětlila Markéta Pášmová.

Kromě filmového programu se knižní téma promítne i do doprovodných aktivit podzimní části Zlín Film Festivalu. „Pro fanoušky Harryho Pottera chystáme speciální zónu rozdělenou podle čtyř bradavických kolejí v parku kolem zlínského zámku,“ přiblížila výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová a doplnila i další aktivity navazující na hlavní téma letošního festivalu: „O českém komiksu přijedou do Zlína povyprávět autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček, tvůrčí duo Martin Šinkovský a Ticho762 a teoretik a editor Tomáš Prokůpek. Pro fanoušky amerických gigantů Marvel a DC Comics je připravena přednáška komiksového recenzenta Ondřeje Krále.“

Ve festivalových zónách se budou konat i autorská čtení spojená s besedou. Svoji zbrusu novou knihu pro mládež Liščí oči představí loňská členka filmové poroty Petra Hůlová. Na festival opět zavítá známá česká autorka knih pro děti a mládež Iva Procházková s knihou Myši patří do nebe, jejíž filmovou adaptaci budou mít možnost vidět i na velkém plátně v rámci filmového programu.

Zlín Film Festival se letos koná ve dvou částech. První díl již úspěšně proběhl a druhý díl se uskuteční v termínu od 9. do 15. září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x