Dva muži v jehličí. Jedle dominují čím dále více

Tomáš a Jakub. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Docela přivítali výrazné oteplení, třebaže místo mrazu a sněhu musejí počítat s řídkým bahnem. Prodej vánočních stromků, ale také příprava celého procesu, to není žádný med. Potvrdí třeba Tomáš s mladším kolegou Jakubem, kteří na pár dnů vymění svá úplně jiná zaměstnání, aby si vyzkoušeli, jaké to je pomáhat vybírat snad úplně nejtradičnější vánoční proprietu.

Vypadají, že se vyznají. Stromky z plantáže v Chomýži mají zabalené i rozbalené v plné kráse, zájemců dost, práce tedy také.

Pánové, jak bohaté máte s prodejem jehličnanů v čase předvánočním zkušenosti?

Tomáš: Věřte nebo ne, trochu klameme tělem, oba jsme úplnými nováčky a zažíváme pěkně ostrou premiéru.

Jakub: Potvrzuji, ale nelituji. Já jsem běžně řidič, tohle je něco úplně jiného. Nesmíme lidi zklamat, to by nám neodpustili. Ale myslím, že se to nestane, máme opravdu pěkné stromky, jsou čerstvější než ty, které jsou vypěstované na druhém konci Evropy.

Myslím, že se prodávají především jedle, je to tak?

Tomáš: Určitě a přitom si pamatuji, že dříve docela frčely smrčky. Dnes jsou lidé naučení na jedle, samozřejmě jsme na to mysleli při dodávkách stromků. Ale kdo chce smrček nebo jedličku, vybere si také.

Jakub: Zajímavé je, že lidé berou hodně robustní stromy, velké, vysoké, široké s hustým jehličím. Prostě většinou chtějí do rodin co nejhezčí.

Vidím tu i pořádné obry, to se asi prodává těžko…

Tomáš: Tak to byste se asi divil. Tento před vámi měří na výšku 4 a půl metru. Už jsme čtyři podobné prodali. Mimo jiné zamíří do kostela.

Jakub: Lidé se taky často ptají, jak dlouho jim stromek vydrží. Při správném zacházení běžně dva měsíce, žádný problém.

Ono to vypadá jednoduše, přijedu, vy mi stromek zabalíte, zaplatím a jedu domů...

Však to tak taky je, ale pozor. Já už jsem v zápřahu tři týdny. Napřed se stromky musely vytřídit, označit, zabalit, naložit na palety, přivézt. Až pak nastala stavba prodejního místa. Tedy připravit si přístřešek, nachystat stojany, areál vlastnoručně oplotit. Řeknu vám, tvrdá práce, ale já rád poznávám nové věci.

Jakub: Pro mne velice cenná zkušenost. Rozhodně to není tak, jak si někdo myslí, že je to nějaká snadná záležitost. Vůbec ne. Ale docela potěší, když nás lidé pochválí a jsou spokojení.

Děláte lidem Vánoce. Copak si přejete vy sami?

Tomáš: Jednoduše pohodu, po tvrdé práci odpočinek, normálně se těším na klid a na dobroty. Na stole i na televizní obrazovce.

Jakub: Já si přeji, aby byli všichni kolem mne na vánoční svátky v pohodě a hlavně zdraví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x