Dva projekty Baťovy nemocnice vyhrály v soutěži podporující životní prostředí

Foto: KNTB
ZLÍN - Young Energy Europe je soutěž pro mladé lidi podporující odborné vzdělávání v oblasti životního prostředí, konkrétně v oblasti úspory energií. Českou republiku v ní reprezentovala vedle dalších 11 firem také Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, a to hned se dvěma úspěšnými projekty.

Cílem Young Energy Europe je provést účastníky kurzem, který pak vyvrcholí návrhy projektů v jejich domovských firmách. Krajskou nemocnici T. Bati reprezentovali Zdeněk Surovík a Libor Kročil z Oddělení provozu a energetiky.

Zdeněk Surovík zpracoval projekt týkající se gastro odpadu, kterého v nemocnici vzniká velké množství. „Uspěl jsem s projektem použití biokompostéru v nemocničním stravování. Ten zbytky z jídla pomocí bakterií a enzymů rozloží až na odpadovou vodu,“ uvedl Zdeněk Surovík.

Jeho kolega Libor Kročil se zabýval úsporou vody a tepla na ohřátí vody. „Výsledkem mého projektu bylo použití speciálních úsporných hlavic ve sprchách, které umožní sprchování, aniž by uživatel pocítil nějakou změnu,“ dodal Libor Kročil.

Prezentace projektů a předání cen se v Berlíně na konci června kromě českých zástupců zúčastnili také aktéři z dalších evropských zemí, konkrétně Slovenska, Polska, Maďarska, Řecka, Chorvatska, Bulharska a Srbska. KNTB zvítězila se svými dvěma projekty v konkurenci dalších jedenácti firem z České republiky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x