Dvakrát koncerty pod širým nebem. F+F. Filharmonie hraje i fotbalistům

Foto: Dominik Bachůrek
LIPSKO/ZLÍN - Budou to dva jen zdánlivě hodně odlišné koncerty. Jeden ve Zlíně, druhý v Lipsku. Jeden začíná ve 20 hodin, ten druhý o hodinu později. V tom prvním jsou hlavními protagonisty zlínští filharmonici s dirigentem Jakubem Kleckerem. Nu a v tom druhém čeští fotbaloví reprezentanti o 530 kilometrů severozápadněji pod taktovkou trenéra Ivana Haška.

Spojení na dálku je docela funkční. Už třeba proto, že se na obou akcích čeká velmi pěkná návštěva. Anebo proto, že je velkým fotbalovým příznivcem ředitel zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý, sám aktivní fotbalista od klukovských let.

Na zlínské Platformě 14/15 se na open air koncertu FBM čeká velká návštěva a krásné počasí.

„To nás moc těší, zahrajeme hudbu z filmových trháků světové produkce. Už dnes ráno jsme měli prodáno více než 1200 vstupenek, výtěžek půjde na charitativní účely, věřím, že nejde o konečné číslo, kapacita je ještě o nějakých 500 lidí vyšší. Koncerty pod širým nebem si získaly početnou diváckou přízeň, přidáme během léta ještě několik dalších, moc se těšíme,“ říká pan ředitel.

Sám ovšem nemůže být stranou fotbalového svátku v Lipsku. Tam bude návštěva ještě o dost vyšší. Nejmenší fotbalový stánek německého EURA má kapacitu 40 000 míst. „Musím říci panu dirigentovi, aby byl s taktovkou hbitý a rychlý, pak snad stihnu druhý poločas,“ žertuje Němý s tím, že i v orchestru je celá řada příznivců fotbalu.

„Já se pak na fotbal do Německa skutečně vydám, o kus dál, do Hamburku, uděláme si tam rodinný výlet, na stadion možná na rozhodující zápas našich reprezentantů vyrazím se synem,“ těší se šéf filharmonie.

Dnes večer se budou ve Zlíně hrát ukázky filmové hudby například ze Supermana, E.T. Mimozemšťana, Harryho Pottera, ale také Titanicu, Jurského parku či Foresta Gumpa a dalších světově známých filmových opusů.

„No, tak ten Titanic by snad slušel Ronaldovi a spol. Naši by se mohli změnit v Supermany a předvést nám nějaké to kouzlo a lá Harry Potter,“ směje se osvědčený manažer i fotbalista s tím, že na dálku určitě tahle skvostná hudba posílí naše fotbalisty v bitvě s jedním z předních světových celků.

Nad koncertem převzala záštitu statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová.

„Na koncert samozřejmě vyrážím, moc se těším, mám radost, že výtěžek poslouží dobré věci a potřebným lidem. Jenže já jsem trochu rebelka a tak mám ve druhé části rebelský plán, alespoň mezi jednotlivými částmi koncertu po očku sledovat na telefonu, jak si vedou naši fotbalisté v Lipsku. Fotbal i hokej mám moc ráda a dnes bychom mohli dokázat, jak jsme dobří,“ říká s úsměvem.