Dvě tváře Vánoc. Sněhová i vodní

foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Štědrý den ještě v bílé parádě, Boží hod vánoční už úplně jinak. Sáně, lyže, boby....a pomalu, abychom hledali čluny. Vánoce si v první polovině připravily dvě diametrálně odlišné tváře. Neděle na sněhu, pondělí na vodě.

„Ještě pár hodin před příchodem Ježíška se naše vnoučata bavila na bobech sněhovou nadílkou vysokou snad čtvrt metru a já se synem zase odhazováním sněhu ze zasypaných aut. Ráno na první vánoční svátek bylo ale úplně jiné. Myslím, že se taková změna počasí s oteplením a následným bleskovým táním vidí opravdu sporadicky,“ glosoval podivuhodnosti vánoční návštěvy rodiny v Provodově Petr Pšenica, který dorazil z Nového Jičína.

Během pár hodin se vodní toky měnily přímo před očima. Voda se valila všude, zaplňovala koryta potoků a ty rychle měnily průtok i jindy klidnou tvář.

„Vždycky, když se stavím u dcery, jedeme několikrát ročně i do Luhačovic. Tentokrát jsem tamní říčku Štávnici fakt nepoznala, dravý proud působil místy až nebezpečným dojmem,“ konstatovala Ludmila Němcová, která se do města vydala z Kyjovska.

A na první svátek vánoční asi dnes tak nezapomene ani třeťačka, Brňanka Hermína Slováková. Ta přijela s rodiči do Březůvek k prababičce. „A povedlo se jí na kluzkém terénu spadnout do vody a do bahna tak, že na tyhle Vánoce nikdy nezapomeneme,“ komentovala náhlé změny počasí maminka Jitka.

Teplota během pár hodin vystoupala o deset stupňů. Nejenom v nížinách a ve středních polohách. Co to znamená třeba pro vánoční svátky milovníků zimních sportů?

„To že jedeme dál, máme velmi slušně nasněženo, nejsme žádní nováčci, po Novém roce čekáme pokles teplot, jednoduše řečeno, jedeme dál,“ hlásí i za kolegy z Trojáku tamní šéf areálu Jakub Juračka.

Stejně tak si vánoční lyžaři zasportují i na Stupavě. Obleva neobleva. „Sportu zdar a vánočnímu pohybu zvlášť,“ láká tamní majitel oblíbeného areálu Lubomír Orel.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x