Dvě ženy se otrávily ocúnem. Jedovatou rostlinu si spletly s medvědím česnekem

Foto: Kroměřížská nemocnice
KROMĚŘÍŽ - Aktuální sezona medvědího česneku přidělává vrásky na čele zdravotníkům z Kroměřížské nemocnice. Jen za minulý týden přijali k hospitalizaci dvě pacientky, které si známou rostlinu spletly s ocúnem a otrávily se.

Obě ženy byly v Kroměřížské nemocnici přijaty ve vážném stavu. Zatímco jedna z nich už byla přemístěna na standardní oddělení, druhá stále zůstává na jednotce intenzivní péče.


„Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby,“ upozornil primář interního oddělení Pavel Třeštík s tím, že první známkou otravy bývá úporné zvracení a průjem.


Lékař doplnil, že pokud lidé tuto rostlinu omylem požijí, mají okamžitě vyvolat zvracení, užít černé uhlí a zavolat sanitku.


Listy medvědího česneku mají česnekové aroma, jsou bohaté na silici, sirné složky a čpavek. Chutnají po česneku, ale aroma není tak silné a nezanechává v ústech česnekový odér. Medvědí česnek se však bohužel dá velmi lehce zaměnit se dvěma jinými rostlinami, a to konvalinkou a zmíněným ocúnem. Obě jsou jedovaté a životu nebezpečné, jejich požití tak může mít až fatální následky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x