Dvojzoborožci a pavilon pro slony přinesli zlínské zoo dvě první místa v soutěži Bílý slon

foto: Zoo Zlín-Lešná
ZLÍN – Soutěž Bílý slon oceňuje chovatelské úspěchy a stavební počiny v českých a slovenských zoo. A za uplynulý rok 2023 si první místa v obou kategoriích odnesla Zoo Zlín. Ocenění si vysloužila za odchov dvojzoborožců indických a za pavilon slonů afrických v Karibuni.

Zlínská zoo si za své chovatelské a stavební úspěchy převzala ocenění Bílý slon. Pro trofeje za dvě první místa si zástupci zahrady jeli do Fulneku, kde ve středu 15. května proběhlo slavnostní vyhlášení v bývalé kapli kapucínského kláštera.

Nejcennější trofej, tedy sošku slona, si zahrada vysloužila za odchov dvojzoborožce indického. Další prvenství si zoo odnesla za realizaci nového pavilonu pro slony africké, který vyrostl v části zoo nazvané Karibuni.

Bílý slon je soutěž, která od roku 1994 probíhá pod záštitou sdružení Česká ZOO. Ve dvou okruzích odborná porota posuzuje nejlepší stavbu nebo expozici a mimořádné chovatelské úspěchy. Ty se ještě rozdělují do kategorií savci, ptáci a ostatní. O tom, který odchov a která stavba získá ocenění, rozhoduje devět nezávislých odborníků, kteří celý svůj život zasvětili problematice chovu zvířat v zoologických zahradách.

Do jubilejního 30. ročníku se přihlásilo celkem 14 zoologických zahrad z České a Slovenské republiky. Zlínská zoo tak soupeřila v kategoriích, do kterých se přihlásilo 49 odchovů a 4 stavby.

„Je to pro nás velké ocenění týmu našich chovatelů a také našich chovatelských zařízeních. Dvojzoborožce indické v posledních letech pravidelně odchováváme jako jediná zoologická instituce na světě. Z odchovaného mláděte jsme se radovali již potřetí. Samička dvojzoborožce navíc byla odchována metodou asistovaného odchovu. Po celou dobu byla samice s mládětem v dutině, mládě jsme však pravidelně odebírali pro krmení a pak jej zase zpátky vraceli k samici. Jedná se o světový unikát, nic podobného ještě žádná instituce nepodnikla,“ popisuje s nadšením chov dvojzoborožců ředitel zlínské zoo Roman Horský.

Kromě vzácných opeřenců se ale může pochlubit i pavilonem pro slony. „Nový pavilon slonů afrických v Karibuni je jedním slovem mimořádný, v současnosti patří mezi nejmodernější a nejlepší zařízení svého druhu v Evropě,“ říká rázně a výstižně ředitel Horský.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->