Eliška a brácha Matouš. Konec prázdnin určitě, konec houbařského půstu taky?

Mladí houbaři z Provodova se svými prvními úlovky. Foto: Zlin.cz
PROVODOV - Osmiletý Matouš vyrazil s tátou do lesa. Žádné velké oči coby občasní houbaři neměli, přesto se domů nevrátili s prázdnou. Jsou opravdu mezi prvními, kteří se vůbec mohou alespoň drobnými úlovky v tomto prapodivném létě pochlubit...

Na rozdíl od mnohem renomovanějších znalců si oba pánové mohli pochvalovat.

„My jsme našli hned osm klouzků a večer byla praženice,“ mohl se Matouš pochlubit. Zároveň ale dodal, že jinak nebyly v lese jiné houby k mání ani náhodou.

Po dobré večeři se ovšem stačil dobře vyspat a se sestrou Eliškou se jim podařil další pěkný kousek.

„Tady máme asi osm žampionů a ty nerostly v lese, ale na trávníku u našeho,“ smála se Eliška s tím, že to už má vlastně s bráchou srovnané, protože houby s bílou hlavičkou uviděla o fous dřív než on.

Jinak ovšem ve Zlínském kraji žádné velké houbové hody ani na konci prázdnin odborníci nečekají. Vláhy je prostě pořád málo, třebaže už zřejmě pominuly tropické teploty, tedy největší nepřítel hub.

Například houbařská mapa Českého hydrometeorologického ústavu ukazuje náš kraj jako ten, kde je podle nasycení půdy pravděpodobnost růstu hub zatím mizivá. Platí to především pro Zlínsko a Kroměřížsko. Tedy Vizovické a Hostýnské vrchy či Chřiby.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x