Eliška Pampeliška… a jiné pampeliškoviny

Eliška Pampeliška. Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Zahrádkáři a zahradníci i podobně "postižení" by o ní mohli vyprávět. Třeba o tom, jak se umí usadit na louce, ale taky na trávníku a ne a ne se jí zbavit. Řeč je samozřejmě o pampeliškách, které se právě teď v plném jarním rozpuku hlásí o svá nezadatelná práva. Můžeme se jimi kochat, můžeme se na ně zlobit, ale hlavně, což se až tak neví, můžeme využívat jejich báječných léčivých schopností v náš prospěch.

Tak třeba ještě ne čtyřletá Eliška Janoušková i její maminka Eva z jedné moravské vesnice mají žluté květy hodně rády. „Malá se teď nazdobila parádním věnečkem a myslím, že jí to docela sluší. Prý musí nazdobit i svoji panenku,“ těší se z jarní krásy mladá paní.

Jenže pampeliška umí i jiné věci. Když ji chcete vyplenit z trávníku, tak laickým způsobem bez chemie – nedej bože – úspěšní příliš nebudete.

Je to jako v pohádce o sedmihlavé sani, kterak jí vždy po useknutí narostou další hlavy.

„Já jsem včera jezdil dvě hodiny po zahradě se sekačkou, odpoledne přijdu z práce a žlutých květů bylo na zahradě daleko větší množství než předtím,“ vypráví z vlastní čerstvé zkušenosti pan Milan z okrajové části Zlína o tom, jak že pochodil u svého rodinného domu.

Ovšem pampeliška má na život určitě nárok. Jde totiž o významnou léčivou bylinu. Její dobré a ještě lepší vlastnosti potvrzuje odbornice, přírodovědkyně Muzea Kroměřížska Martina Václavíková.

„V lidovém léčitelství se pampeliška využívá jako lehké projímadlo a při revmatických onemocněních nebo problémech s pletí. Má také močopudné účinky a využívá se při nechutenství, což není ani zdaleka všechno,“ vypočítává jen část plusových stránek pampelišky.

Využití je opravdu daleko širší.

„Květ poskytuje na jaře velké množství pylu s vysokým obsahem bílkovin a využívá se k výrobě medu. Rostliny si na jaře sbírají i celé, mají velké množství minerálních látek, zajímavý je i obsah inulínu,“ dodává Martina Václavíková.

A tak až třeba uvidíte „chroustače“ pampeliškových stvolů, vězte, že právě tuží zdraví. Stejně jako ti, kteří si připravují pampeliškový jarní salát.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x