Energoaqua odmítá nařčení, že otrávila řeku Bečvu

Energoaqua odmítá nařčení z otravy řeky Bečvy.
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Po osmi měsících od otravy řeky Bečvy je hotový znalecký posudek, který zpracoval soudní znalec Jiří Klicpera. S informací jako první přišla Mladá Fronta Dnes a viníkem je v článku označena rožnovská společnost Energoaqua. Její ředitel toto tvrzení ale důrazně odmítá.

Bečvu otrávila čistírna Energoaqua z Rožnova. Článek s tímto titulkem zveřejnil v úterý 4. května zpravodajský portál iDnes. Zpráva vyvolala okamžité reakce politiků a zájem dalších médií. Vedení Energoaquy nařčení odmítá.

Nemůžu říct nic jiného, protože nic ani nenasvědčuje tomu, že by to byla pravda. Jak bychom to mohli udělat? Žádné nařčení vůči nám nepřišlo. To, co přišlo z médií, bylo ve stylu „jedna paní povídala“,“ říká ředitel společnosti Energoaqua Oldřich Havelka.

Zpráva MF Dnes se opírá o informace od nejmenovaného zdroje z České inspekce životního prostředí. Označit rožnovskou společnost jako viníka odmítá soudní znalec Jiří Klicpera. Je totiž vázán mlčenlivostí. Od loňského podzimu se zabývá odborným posudkem ekologické havárie.

Nemůžu Energoaquu v současné době jmenovat mezi viníky nebo podezřelými, ačkoli se to objevuje na nějakých stránkách. Je to velmi složitá záležitost,“ uvádí soudní znalec Jiří Klicpera.

Písemné vyhotovení znaleckého posudku jsme obdrželi. Vyšetřovatelé se nyní seznámí se závěry znalce a vyhodnotí je spolu s ostatním důkazním materiálem. Následně budeme veřejnost informovat o dalším postupu, lze očekávat, že se tak stane do konce května,“ uvádí mluvčí Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Lenka Javorková.

V souvislosti s otravou živočichů v řece Bečvě na čtyřicetikilometrovém úseku se spekuluje také o úniku z valašskomeziříčské chemičky DEZA. Ten ale Klicpera vyloučil bezprostředně po havárii.

Vylučuje to, řekl bych, politické zadání případu, protože výtok z DEZY vyloučila hned na počátku Česká inspekce životního prostředí. To bylo zjištěno hned první den. Já jsem neřekl nic nového, čím bych porušil svou mlčenlivost. Řekl jsem, že to inspekce rozhodla dobře, a víc k tomu nemám co dodat,“ řekl Klicpera.

Rožnovská společnost Energoaqua se kromě čištění odpadních vod zabývá také dodáváním médií do řady firem a pronájmem téměř padesáti procent průmyslového areálu bývalé Tesly. Ředitel Havelka vnímá označení své firmy coby viníka otravy řeky jako nebezpečné nejen pro Energoaquu.

To znamená, že se to týká nejen naší firmy, ale i našich odběratelů, kterými jsou například celosvětoví odběratelé Automotive a Elektrotechnický průmysl. Kdyby se stalo to, že bychom nebyli schopni plnit závazky vůči těmto odběratelům, byla by to velká katastrofa nejen pro Rožnov, ale i pro celé okolí,“ dodává Oldřich Havelka.

Zdroj: TV Beskyd

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x