Eva Jiřičná slaví doma. Věhlasná architektka má ve „svém“ Kongresovém centru svůj sál

Foto: Město Zlín
ZLÍN - Neuvěřitelné. Světově uznávaná architektka Eva Jiřičná, zlínská rodačka a patriotka, slaví 85 let. Na svět přišla ve Zlíně 3. března roku 1939. Za pár dnů přišla okupace okleštěného Československa, za dalšího půl roku vypukla druhá světová válka. Paní Eva, která má úžasný podpis na mnoha moderních budovách ve Zlíně, které jsou ovšem svým provedením unikátní zdaleka nejenom zvenčí, se zúčastnila brífinku za účasti řady osobností. Právě ony mohou maličko odhalit, jak cítí a ctí tuto osobnost.

Nejdelší známost s ní má už bezmála tři desetiletí emeritní rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha.

„Eva Jiřičná je světová, vstoupila do světové architektury a do značné míry nám pomohla vybudovat novou tvář Zlína. Jsem si jist, že bez jejího přínosu, ať na univerzitních budovách, anebo třeba tady v Kongresovém centru, by Zlín nevypadal tak, jak vypadá, klidně řeknu, že je geniální a že jí vděčíme za mnohé.“

Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje

„My paní profesorku oceňujeme jako obrovskou osobnost našeho kraje. Jsem poctěn, že jí mohu udělit Záslužné vyznamenání 1. stupně. Přejeme jí především hodně elánu, sil a zdraví. A vítám ji, co se ocenění týče, v elitní a vybrané společnosti, kam zatím patří oční lékař Karel Kuběna, sportovci Emil a Dana Zátopkovi a cestovatel Miroslav Zikmund.“

Jiří Korec, primátor Statutárního města Zlína

„Paní Eva je nesmírně skromný člověk, to je obdivuhodné, když si uvědomíme, že ji zná celý svět. Někdy si říkám, že je i nedoceněná.“

Eva Jiřičná potvrdila vitalitu třeba tím, že přes hodinu čelila otázkám novinářů. Vyznala se mimo jiné z lásky k rodnému městu, kde strávila rané dětství.

„Víte, kdykoliv mluvím ve světě třeba o našem oboru, vždycky zmíním Zlín, vždycky. Jinak to nejde, mám jej v srdci i v nejranějších vzpomínkách. Moc mne těší, že jsem snad kousek svého umu mohla věnovat právě Zlínu,“ vyznala se profesorka Jiřičná.

Večer na ni čekal slavnostní koncert k uctění neuvěřitelných pětaosmdesátin. A to už v sále, který právě od nynějška nese její jméno. Ten vedlejší, komornější, je nyní pojmenován po bývalé primátorce Zlína Ireně Ondrové.

„Byla to moje nejbližší spolupracovnice při naší společné snaze postavit a uvést do života ve Zlíně tuto budovu. Věřím, že se dívá odněkud shora a přijme můj dík za to, jak mi byla nápomocna, snad i já jí,“ zadoufala oslavenkyně.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x