Falešné investice připravily důvěřivce o více než 4 miliony

Ilustrační foto
ZLÍNSKO – Za dva týdny naletělo devět lidí na falešné inzeráty, které nabízely rychlé zbohatnutí. Podvodníci je připravili o neskutečných 4,256 milionu korun. Policie přitom před podobnými praktikami internetových podvodníků pravidelně varuje.

O neuvěřitelných 4,256 milionu korun přišlo na Zlínsku za pouhé dva týdny osm lidí a jedna firma. Lákadlem přitom byla investice do kryptoměny nebo nabídka rychlého zbohatnutí. Nejvyšší částka, o kterou v posledních dnech přišel jednotlivec, činí více než jeden milion korun. V dalším případě přišla žena kvůli podvodným praktikám o peníze dokonce podruhé.

Falešný inzerát našli lidé většinou na sociálních sítích. Podle jejich slov sliboval rychlé a vysoké zhodnocení jejich peněz.

„Klikli na inzerát, vyplnili osobní údaje a potom už si za pomoci ,virtuálního bankéře´ nainstalovali do svého počítače program umožňující vzdálený přístup do jejich zařízení,“ popisuje mluvčí policie Monika Kozumplíková. Tento postup je přitom u internetových podvodníků častý a policie před ním neustále varuje.

Neznámý člověk tak mohl pracovat s počítačem důvěřivých lidí a skrz jejich vlastní bankovnictví je připravil o všechny úspory. V některých případech si dokonce podvodníci na jména obětí sjednali online půjčku.

Kriminalisté po podvodnících pátrají. V případě jejich dopadení jim hrozí dva až osm let za mřížemi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x