Fantazie! Zlínská zoo byla v roce 2021 třetím nejnavštěvovanějším místem v České republice

Foto: archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Zlínská zoo slaví další úspěch! V loňském roce do zoo zavítalo téměř 624 000 osob, což je o 20 % více než v roce 2020, a zařadila se tak mezi trojici nejoblíbenějších turistických cílů České republiky.

Třetí příčku v návštěvnosti turistických míst České republiky považuje ředitel zoo Roman Horský za fantastický výsledek.

Je to pro nás úžasná odměna nejen za náročný rok 2021, ale také za všechny roky úsilí a snahy, kdy krůček po krůčku tvoříme zcela jinak pojatou zoologickou zahradu. Děkuji našim skvělým návštěvníkům, že nás nejprve finančně podpořili při uzavření zoo, a pak nám pomohli svou návštěvou. Přilákat tak velký počet návštěvníků považuji na sedmdesátitisícové město za mimořádný úspěch nejen pro zlínskou zoo, ale také pro samotný Zlín a celý Zlínský kraj,“ zdůraznil ředitel Roman Horský.

Podle něj za tímto výjimečným úspěchem stojí právě dlouholetá snaha vybudovat ve Zlíně areál, který se naprosto odlišuje od tradičního pojetí zoologické zahrady. Velký důraz klade zoo na zajištění maximálního komfortu pro zvířata, pro které připravuje nadstandardně rozlehlé expozice, které splňují ty nejnáročnější chovatelská kritéria.

Nehoníme se za počtem druhů a jedinců, ani za ikonickými zvířaty. Jde nám především o to, jak a v čem zvířata chováme, naší prioritou je poskytnout jim co největší pohodu. Typickým příkladem je třeba nový výběh slonů v Karibuni nebo nedávno otevřený Jaguar Trek, mimochodem největší expozice jaguárů v celé Evropě. A jsem přesvědčen, že lidé tuto naši snahu vnímají velmi pozitivně. Věříme filozofii, že pokud jsou zvířata spokojená, jsou spokojení i návštěvníci,“ přiblížil ředitel Horský.

Jedním dechem však dodává, že zoo nezapomíná ani na samotné návštěvníky. „Nejen komfort pro zvířata, ale také vysoký komfort pro lidi, kvalitní návštěvnický servis i nabídka netradičních zážitků v podobě krmení rejnoků a žiraf nebo zážitků typu Chovatelem na jeden den. Pokud se vám podaří vše uvedené propojit, lidé se v zahradě cítí dobře a vrátí se k vám,“ doplnil Roman Horský.

V podstatě rekordní návštěvnost uplynulého roku se naplno projevila i v rekordní soběstačnosti, tj. schopnosti pokrýt náklady vlastními příjmy. Rozpočet Zoo Zlín v roce 2021 činil 156 milionů korun.

Zřizovatel město Zlín nám hned na začátku roku 2021 poskytnul příspěvek ve výši více než 27 milionů Kč a společně se sponzorskými dary návštěvníků pomohl zvládnout těžké období uzavření zahrady. Téměř 120 milionů Kč jsme však dokázali získat sami. Provozní soběstačnost zoo za rok 2021 tak dosáhla neskutečných 90,67 %. Je nejvyšší v rámci českých a slovenských zoo a naprosto výjimečná i při srovnání s evropskými a světovými zahradami,“ přiblížil ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x