Festival AFO doplní třicetimetrová instalace zlínského grafika

ZLÍN – Právě dnes startuje v Olomouci mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů AFO, jehož součástí bude unikátní třicetimetrová ohrada s rozšířenou realitou. Jejím autorem je zlínský grafik Matěj Vázal.

56. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů AFO, který už od roku 1966 pořádá Univerzita Palackého v Olomouci, se letos koná od 27. dubna do 11. května a stejně jako loni se uskuteční v on-line podobě. Kromě bezplatného promítání stovky dokumentů představí také obří interaktivní instalaci Ohrada 24/7/AR, jejímž odhalením odstartuje hned první festivalový den. Ohrada je umístěna na dřevěném plotě vedle Muzea umění přímo v centru Olomouce. Jejím autorem je zlínský grafik Matěj Vázal, který je současně podepsán pod letošní festivalovou znělkou.

Napůl reálné a napůl virtuální dílo je součástí jedné z programových sekcí Představ si fakta, jež se zabývá vizualizací dat a jejich přetváření v umění. Pouhým okem je čitelná pouze polovina vizuálního zážitku – celý obsah získá zvídavý divák teprve díky rozšířené realitě (AR – augmented reality), a to pomocí speciální mobilní aplikace. Ta umožní zaostřit mobilním fotoaparátem na bubliny na zdi, díky nimž se následně zobrazí kurátorský výběr vědeckých projektů a uměleckých děl na téma vizualizace.

Ohradu stojící na pomezí vědy a umění si lze zjednodušeně představit jako odlišný zcela nový svět, který našla Alenka Lewise Carolla, když prošla zrcadlem. Jedná se o novou možnost přemýšlet o tom, jak vidět, uspořádávat a užívat veřejný prostor na pomezí reality a virtuálna. Z ohrady se tak stane venkovní galerie, která bude v provozu 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Unikátní dílo Matěje Vázala nezhasne ani po skončení festivalu – na AFO totiž naváže program spadající do Trienále současného středoevropského umění, které začíná 24. června. Tehdy se ohrada otevře návštěvníkům, kteří budou moci vstoupit přímo do prostoru SEFO (Středoevropské fórum Olomouc). „Právě prolomení ikonické ohrady je zásadním momentem trienále – v proluce vznikne letní scéna SEFO věnovaná formování veřejného prostoru,“ uvedla hlavní kurátorka trienále Barbora Kundračíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x