Program nabídl aktivity pro milovníky cestování, jídla a zábavy. „Témata i celou Cultureu neprožíváme jen prostřednictvím vizuálu, ale zapojujeme i hmat, sluch, čich a zkrátka všechny smysly,“ vysvětlil moderátor akce. Návštěvníci tak měli možnost se zapojit do interaktivní hry, v níž poznávali koření po čichu, ochutnávali marocké speciality, cestovali po celém světě díky virtuální realitě nebo obrázky zdobili surfové prkno.
K mání bylo malování hennou na kůži, taneční i hudební vystoupení nebo tvořivé workshopy ve spolupráci s kreativní dílnou Robota. Vyfotografovat se návštěvníci mohli u amerického vintage automobilu typického pro Kubu.
„Je tu moc příjemná atmosféra, cítím se, jako bych se ocitl přímo v těch zemích, v obklopení barev, vůní a zvuků,“ uvedl jeden z návštěvníků. Dojem umocňovala marocká tržnice, tematická chill out zóna s degustací marockého mátového čaje, servírovaného Maročanem, a venkovní posezení s dýmkami.
Festivalu se zúčastnili zajímaví řečníci: stopem do Maroka vzal návštěvníky Šebestián Bok, nejen odvrácenou stránku Kuby odhalil Michal Kroužel a o slow travel a digitálním nomádství přednášel Matouš Vinš. Součástí programu byla také live cooking show Adama Runduse, účastníka kuchařské show MasterChef Česko 2023. Ten se spolu s přítelkyní Dorotou Dostálovou, content creatorkou, zapojil i do diskuze o food travel a svých zážitcích ze Střední Ameriky.
„Vařit před studenty, to pro mě bylo asi nejvíc přirozené prostředí a moc mě to bavilo,“ řekl ke svému výstupu Adam Rundus poté, co naservíroval ochutnávky pro většinu sálu.
Culturea každý rok přináší kousek světa do Zlína. Fotografie z letošního ročníku a odhalení tématu toho dalšího brzy naleznete na webových stránkách Culturey, na jejím Instagramu a Facebooku.