Festival Den architektury ve Zlíně vyrazí po stopách Jana Kotěry

Festival Den architektury ve Zlíně vyrazí po stopách Jana Kotěry. Foto: TZ Den architektury
ZLÍN - Festival Den architektury zve už od 1. do 7. října na bohatý a zdarma přístupný program několika set akcí v osmi desítkách měst po celé republice i na Slovensku. Ve Zlínském kraji nabídne festivalový program zajímavé pohledy do minulosti i na současnost architektury nejen v krajském městě, ale také ve Fryštáku, Kroměříži, Valašském Meziříčí a Vizovicích.

Zájemci půjdou po stopách nejen Jana Kotěry a Tomáše Bati, ale také architektů Františka Lýdie Gahury a Vladimíra Karfíka, poznají stavby spojené s dopravou i její struktury, tajemství starého Mezříča i zázrak v Beskydech. Prohlédnou si s autory český pavilon na EXPO 2015 a nové modulární stavby ve Vizovicích, funkcionalistickou architekturu i renovovaný městský altán.

I ve Zlíně je základem života města doprava, jak prokáží realizované i neuskutečněné projekty staveb dopravních tepen baťovské éry, programově vedených přes vodu, vzduch i silnice. Den architektury představí aktivity zakladatele moderní architektury a letošního jubilanta Jana Kotěry pro firmu Baťa a jeho vliv na tvorbu architekta Františka Lýdie Gahury i dílo Gahurova vrstevníka a konkurenta Vladimíra Karfíka. Procházka po zlínské funkcionalistické architektuře připomene architekta Ludvíka Hilgerta. Napříč letokruhy města povede cyklovyjížďka o možnostech dopravy ve Valašském Meziříčí. Tam bude také představen starostou Trojanovic příběh o tom, jak kousek od Pusteven zažívá jedna obec architektonickou obrodu nebývalého rozsahu, obce s nejvyšší hustotou kvalitní architektury na Moravě a s mimořádnou prodejnou potravin. Proměny města odkryjí tajemství starého Mezříča na komentované procházce pro mladé i starší. Návštěva areálu Koma Modular ve Vizovicích představí pod vedením samotných tvůrců Český pavilon EXPO 2015 a dva úplně nové inovativní projekty modulární architektury. Zájemci mohou navštívit vývojové inovační centrum od architektů Chybík+Krištof a novou modulovou energeticky úspornou a přenositelnou obytnou stavbu od designérky Adély Bačové, která může sloužit pro účely rekreace. Fryštákem povede procházka s architektem Svatoplukem Sládečkem, autorem rekonstrukce nedávno dokončeného městského altánu jako veřejného prostoru.

„Naším cílem je propagace architektury a představování konkrétních staveb či jejich autorů v širších souvislostech. V letošním roce poukazujeme na propojování měst a obcí, nejen s ohledem na dopravní propojení, ale i na pěší cesty mezi obcemi, stezky krajinou a podobně,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová. Festivalový program pravidelně představuje významné osobnosti světa architektury. V říjnu po celé republice připomene například zakladatele moderní architektury u nás – architekta Jana Kotěru, od jehož narození letos uplyne 150 let. Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura.

Spolek Kruh, zakladatel festivalu Den architektury, čerpá z dvou desítek let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Navzdory pandemii se v loňském roce uskutečnilo takřka 400 akcí po celé ČR i na Slovensku, na které zavítalo na 23 000 návštěvníků. 

Festival v celé republice nabízí výpravy za architekturou známou i neznámou, pěšky, na kole, vlakem či lodí, a to s odborným výkladem. Zaměří se jak na architekturu současnou, tak architekturu 20. století. Na některých místech zamíří i hlouběji do historie. Během festivalu se také pod názvem Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti i desítky běžně nepřístupných budov.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x