Festival Zlín žije odstartuje prázdniny, vystoupí na něm přes 500 účinkujících!

foto: Vítek Šmahel, Živý Zlín
ZLÍN – Původně jednorázový festival k oslavení výročí 700 let od první písemné zmínky o Zlínu letos vstoupí do svého třetího ročníku. Ve dnech 28. až 30. června se na čtyřech hlavních scénách představí více než 500 umělců. Lákadlem je letošní „nej“ kapela roku, cenou Anděl ověnčené J.A.R., představí se ale i stovky talentů z regionu.

„Festival Zlín žije je největší kulturní akce, kterou pořádá město skrze svou příspěvkovou organizaci Živý Zlín. Původně se jednalo o akci připravenou speciálně pro oslavy 700. výročí města od první písemné zmínky, ale pro velký úspěch a množství pozitivních ohlasů jsme se rozhodli festival zachovat i pro další roky,“ říká primátor Jiří Korec.

Festival do centra Zlína láká nejen místní, ale i turisty. A není se čemu divit, nabitý program totiž letos představí zvučná jména. Umělci vystoupí na celkem čtyřech hlavních scénách, ta největší bude návštěvníky přivádět ke zdejšímu zámku.

Co přinese zlínský zámek?

Právě u historické budovy vystoupí ta nejzvučnější jména celého festivalu. Nejmenší návštěvníci tady mohou oslavit své vysvědčení a začátek prázdnin. Užijí si porci baby punku v podání Kašpárka v rohlíku, kterému bude důstojně předskakovat hravý Bombarďák. Vystoupí taky folková ikona Robert Křesťan v doprovodu Druhé trávy, indie-popoví Lake Malawi nebo energičtí DVA, Gentleman´s Club a Pohřební kapela.

Vystoupení u zámku si nenechá ujít ani návštěva z dalekého Rio de Janeira. Exotická kráska s podmanivým hlasem Thabata Oliver nadchne návštěvníky vlnou reggae, samby a gospelu. Její návštěva není náhodná – ze Zlína pochází její manžel a bubeník Stanley Jahoda.

Festival do krajského města přivede také mladou raperku Arletu, nebo finalistky 67. ročníku Eurovize – ženskou kapelu Vesna. Z Bratislavy zase dojedou Korben Dallas, představí se cenami Anděl ověnčení matadoři J.A.R. a rockoví The People v čele se zlínským zpěvákem Liborem Macháčkem.

Kromě dobré muziky se ale lidé mohou těšit i na samotnou budovu zlínského zámku. Ta totiž navlékne festivalový kabátek. Jsf Abb chystá pro příchozí k číslu popisnému 1, které zámek nese, překvapení ve formě videomappingu. A v Sadu Svobody vyroste díky V.O.S.A Theatre Fénixova zahrada. Lákat bude také bubenická pouliční show Ritmo Factory a novou atraktivní festivalovou zastávkou se stane nedaleké tržiště Pod Kaštany.

Relax v Parku Komenského

Park Komenského bude na rozdíl od zlínského zámku místem pro relaxaci, setkávání, poznání, tvoření, pouliční umění a hry.

„Celý Zlín se v parku zhmotní na jednom místě, obzvlášť v sobotu 29. června. Poznáte místní umělce i komunity, ochutnáte lokální dobroty, užijete si workshopy i sportovní aktivity a chybět nebude ani pestrý program na pódiu, které bude většinu času patřit mladým talentům nejen ze zlínských ZUŠek, pouličním muzikantům, umělcům a tanečním a divadelním souborům. Právě tady se těšíme na největší množství festivalových účinkujících, kteří dělají Zlín tak mimořádným městem,“ láká ředitelka Živého Zlína Jana Kubáčová.

V parku tak vystoupí například kapely Apoa, fall&fell, Podjezd, Září, O 18 měsíců později, Hluchý Dovrat, Funkeys nebo ZUŠkové Crowses, Ze-Swa-Hoo, MP´s Guitars, Duo Kraus, Klarinety a Saxofony.

I Park Komenského přiláká návštěvníky na jedno unikum – nepřehlédnutelnou čtrnáct metrů širokou barevnou chill out zónu s lehátky.

Pod Lípou se skrývá Woodstock

Jak by se nejlépe dala popsat beatová scéna v parčíku vedle Hospůdky Pod Lípou? Nejvýstižnější je nejspíš zlínský Woodstock. Vystoupí zde totiž kultovní zlínské kapely s nesmrtelnými songy a obohatí mimořádnou zlínskou rockovou tradici. Zahrají například Farářovi netopýři, Jitunk Kampeny, Avarom, Area 51, Jarní únava, Nšo-či, Frank Zappa Quartete, Gadže nebo Šufunky Gang.

Co nabídne náměstí Míru?

Sobota 29. června bude na náměstí Míru v centru patřit hlavně hercům Městského divadla Zlín. Ti se pro tento večer stanou zpěváky a muzikanty, aby na konci své letošní divadelní sezóny roztančili a rozezpívali krajské město.

Důležité otázka na závěr – a co vstup?

Dobrá zpráva přichází s otázkou na vstupné. To je letos, stejně jako v minulých ročnících, volné. Pokud ale někdo z fanoušků kultury a festivalu zatouží podpořit zdejší akci, může zamířit ke stánku s festivalovým merchem. Ten nabídne oblíbená trička Su ze Zlína, nebo třeba stylové kožené festivalové náramky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x