Festivalový půlmaraton ovlivní dopravu v centru Zlína. Pro běžce bude MHD zdarma

Festivalový půlmaraton se poběží v neděli 4. června. Foto: archiv ZFF
ZLÍN - V neděli 4. června se poběží 8. ročník Festivalového půlmaraton MONET+ Zlín, který pořádá Zlín Film Festival společně s Běhy Zlín. S ohledem na některá omezení v dopravě, která souvisejí s přípravou i organizací závodu, a také kvůli složité dopravní situaci ve městě, žádají organizátoři veřejnost o shovívavost a běžce o maximální využití MHD při cestě do centra.

Hlavní závod odstartuje od Kongresového centra ve Zlíně v neděli v 10 hodin. Trasa povede přes třídu Tomáše Bati, náměstí Míru, autobusové nádraží do továrního areálu. Pokračuje se přes Prštné, Rybníky, Čepkov a odtud dále přes nábřeží až na Podvesnou. Závěr okruhu potom po ulici Dlouhé, Vodní a Zarámí až na náměstí Míru před radnici. Pro čtvrtmaratonce a tandemy zde závod končí. Běžci půlmaratonu a štafety pokračují do druhého kola.

Z důvodu bezpečnosti samotných běžců i diváků bude v návaznosti na trasu v některých částech centra města po nezbytnou dobu omezena nebo zcela uzavřena doprava a také linky MHD budou odkláněny. Pár minut před desátou hodinou bude na patnáct minut zcela uzavřen průjezd Zlínem po třídě Tomáše Bati.

„Rádi bychom upozornili motoristy i ostatní obyvatele města, že na trase půlmaratonu se v době mezi 8:00 až 13:00 hodin vyskytnou dopravní omezení, a požádali je o trpělivost a obezřetnost,“ prosí Jarmila Záhorová, výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu. Postupné uvolňování omezení bude již od 12:30 hodin. Doprava na křižovatkách bude v době konání půlmaratonu řízena policisty a dobrovolníky, kteří budou v případě potřeby veřejnosti k dispozici.

Organizátoři apelují i na samotné účastníky závodu, aby v maximální míře využili pro cestu do centra města MHD. „Po dohodě s Dopravní společností Zlín-Otrokovice může každý běžec, který se prokáže startovním číslem našeho závodu, cestovat 4. června trolejbusy a autobusy MHD bez platné jízdenky,“ doplnila Jarmila Záhorová.

Trasa závodu protne na delší dobu Dlouhou ulici a vyžádá si vyloučení provozu z Benešova nábřeží. Dotkne se to pravidelných tras trolejbusových linek 2, 4, 5, 8, 9 a autobusové linky 33. „Vozidla MHD pojedou po dobu uzavírky až do 13 hodin po náhradních trasách, které budou vedeny ulicemi Štefánikova, tř. T. Bati, Kvítková, tř. 2. května a Sokolská,“ přiblížil tiskový mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Součástí závodu bude letos mimořádně také pocta zakladatelům spolku Běhy Zlín, který slaví 40 let svého fungování na poli regionálního běhu. Vzpomínat se bude i na Jana Kvapila, zakladatele a propagátora běhání ve Zlíně, který by se v těchto dnech dožil 90 let.

„Odešel běhat na věčnost letos v březnu. Jeho památce věnujeme v místě prezence na půlmaratonu prostor formou výstavky dobových materiálů ze začátků běhání. Lidé se budou moci podívat na to, jak vypadal dříve startovní a výsledková listina, jak vypadala startovní čísla, fotky z akcí,“ uvedl Bohuslav Komín, pokračovatel běžecké tradice a manažer sportovní části půlmaratonu.

V rámci běžecké neděle se uskuteční i oblíbený RBP rodinný běh na 1400 metrů. Ten odstartuje v 15 hodin z náměstí Míru. Díky jeho velké oblibě má i letos navýšenou kapacitu startovního pole a to na 900 běžců. Mírných změn dozná i trasa závodu. Jeho start i cíl bude tradičně na náměstí Míru, přičemž organizátoři trať zpestřili novým úsekem přes zrekonstruované tržiště Pod Kaštany, přes sad Svobody, kolem zlínského zámku a dále již známou trasou.

Kromě radosti z pohybu zažijí běžci v rámci Festivalového půlmaratonu MONET + Zlín opět i dobrý pocit z pomoci potřebným prostřednictvím charitativního projektu KORUNKA POMÁHÁ. Za každý uběhnutý kilometr v rámci hlavního závodu poputuje 1 Kč vybrané rodině pečující o nemocné či handicapované dítě. Charitativní rozměr navíc bude mít i RBP rodinný běh, z jehož startovného bude věnován celý výtěžek také KORUNCE. Předání finančních darů se uskuteční během neděle 4. června přímo na náměstí Míru.

Podrobné informace k závodům i k uzavírkám a omezení v dopravě jsou k dispozici na webových stránkách www.zlinskypulmaraton.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x