Filharmonii Bohuslava Martinů poprvé řídil nový šéfdirigent

Nový šéfdirigent zlínské filharmonie Robert Kružík. Foto: filharmonie-zlin.cz
ZLÍN - Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně zahájila novou sezónu stylově – klavírním koncertem Ludwiga van Beethovena. Koncert byl zároveň inaugurací nového šéfdirigenta Roberta Kružíka.

Zlínská filharmonie vstoupila do sezóny 2021 – 2022 s novým nábojem. Tím je šéfdirigent Robert Kružík, který patří k nejmladší generaci českých dirigentů. Šest let zastával pozici v Janáčkově opeře Národního divadla Brno a tři sezony v Národním divadle moravskoslezském. „Dnešní koncert je velice speciální, protože je to můj první koncert v pozici šéfdirigenta ve Filharmonii Bohuslava Martinů. Kromě toho se jedná o zahajovací koncert nové sezony a současně také festivalu Harmonia Moraviae, takže se moc těším,“ usmíval se ještě před koncertem nový zlínský šéfdirigent Robert Kružík.

V první polovině koncertu zazněl třetí klavírní koncert C moll od Ludwiga van Beethovena v podání německo-ruské pianistky Olgy Scheps. Zajímavostí je, že v roce 1803, kdy byla skladba poprvé uvedena, nebyl part sólového klavíru zcela napsán do notové osnovy – Beethoven ji hrál takřka zpaměti. Večer pak uzavřela Symfonie E dur českého skladatele Josefa Suka.


„Já bych chtěl všechny pozvat na závěrečný koncert festivalu, který se bude konat 21. října. Půjde o galavečer, kdy si připomeneme 75. výročí naší filharmonie. Hosty a gratulanty budou opravdová esa klasické hudby – Václav Hudeček, Adam Plachetka a další,pozval ředitel Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý na pokračování mezinárodního festivalu Harmonia Moraviae.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x