Film absolventa zlínské univerzity byl nominován na Českého lva

Foto: Český lev
ZLÍN – Absolventský film Ostrov svobody režiséra Petra Januschky z ateliéru Audiovizuální tvorby Baťovy univerzity byl nominován na Českého lva. O cennou sošku v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film zabojuje v konkurenci dalších čtyř filmů 4. března na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu.

Píše se rok 1981 v komunistickém Československu a mladý muž Jindřich se na palubě charterového letu na Kubu překvapivě setkává se svou láskou z dětství Evou. Okamžitě navážou rozhovor a s každou odpovědí, s každým zábleskem či nechtěným dotykem staré pouto znovu ožívá. Netuší, že brzy budou stát před možná nejtěžším rozhodnutím svého života…

Krátkometrážní konverzační drama Ostrov svobody s Jiřím Mádlem a Judit Bárdos v hlavních rolích se natáčelo v roce 2021 v Leteckém muzeu v Kunovicích na palubě „Naganského expresu“, kde čeští hokejisté slavili v roce 1998 zlato při návratu z olympiády v Naganu. Jedná se o oficiálně nejrozsáhlejší a finančně nejnákladnější projekt v historii ateliéru Audiovizuální tvorby FMK UTB ve Zlíně.

„Věřím, že náš dlouho připravovaný́ film může být divácky atraktivním dílem, které složité téma nezjednoduší a na jehož konci zvítězí, i přes všechny následky, láska. A to nikoli nad svobodou, ale spolu s ní,“ řekl režisér a scénárista filmu Petr Januschka.

Studenti a studentky zlínského ateliéru Audiovize na snímku pracovali více než tři roky. Samotná fáze výroby musela být kvůli pandemii koronaviru dvakrát přesunuta. „Pro studentský snímek neobvykle dlouhá fáze vývoje a preprodukce se projevila na vysoké kvalitě a dobové věrnosti celého projektu. Scénář konzultovali vysoce kvalifikovaní dramaturgové z řad interních pedagogů, externistů i nejvíce oceňovaných dramaturgů veřejnoprávní televize,“ uvedl výkonný producent snímku František eF. Horvát.

Před kamerou diváci uvidí přesně třináct herců a hereček a více než čtyřicet komparsistů a komparsistek. „V přípravách, výrobě i postprodukci však za projektem stojí dalších více než sto třicet lidí, bez kterých by Ostrov svobody nikdy nemohl vzniknout a kterým patří obrovské díky. Nesmírně klíčová pro nás taktéž byla spolupráce s firmami v rámci celého Zlínského kraje,“ doplnil František eF. Horvát.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x