Do kin míří film Dvě slova jako klíč. Natáčel se i ve Zlíně

Foto z natáčení filmu ve Zlíně. Foto: IS Produkce
ZLÍN – Ve čtvrtek 27. července vstupuje do kin nový český film Dvě slova jako klíč natočený podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka. Film s hvězdným obsazením se natáčel hned na několika místech v centru Zlína.

Dvě slova jako klíč jsou volným pokračováním úspěšného filmu Úsměvy smutných mužů. Ve filmu se tentokrát odvíjí osudy různých lidí na několika kontinentech, které se postupně prolínají, až se nakonec spojí v jeden příběh.

Náš nový film vypráví emotivní příběh o věčném, a pro Josefa Formánka velmi zásadním, hledání smyslu života, vlastních kořenů a duchovní identity. Je to film o vině, svědomí a smíření s těmi, co by nám měli být v životě nejblíže,“ uvedl režisér filmu Dan Svátek.

Herec David Švehlík o filmu řekl, že je výjimečný tím, že vůbec vznikl. „Natáčení se několikrát odkládalo kvůli tenkrát složitýmu období plného omezení. Nicméně nakonec se to uskutečnilo, což bylo v té situaci až nevídaný. Neskutečná poklona Danovi, že se to nakonec podařilo natočit,“ popsal komplikace při natáčení představitel filmového Josefa Formánka, který ale tentokrát není ústřední postavou příběhu, David Švěhlík.

Hlavním protagonistou filmu Dvě slova jako klíč je totiž jiná postava z Úsměvů smutných mužů – výtvarník Tomáš v podání Ivana Fraňka. Ten už se objevil nejen v několika jiných Svátkových filmech, ale i v oscarové Velké nádheře Paola Sorrentina, Válce policajtů s Gerardem Depardieuem či v Anně Luca Bessona.

Stejně jako všechny postavy filmu prochází i postava Tomáše životem, který ji staví do cesty otázky, na které hledá odpověď. A je myslím na divácích posoudit, do jaké míry jsme byli pravdiví a schopní tyto postavy vykreslit, oživit,“ přiblížil svoji postavu herec Ivan Franěk. Při natáčení ve Zlíně právě on strávil několik natáčecích dnů.

Film se natáčel v celé řadě lokací po celém světě jako například ve Francii, New Yorku, Japonsku, Indonésii, Indii, Dánsku, Himalájích či na ostrově Siberu, ale také ve Zlíně, kde vznikla podstatná část filmu.

Ve zlínských lokacích natáčení v říjnu roku 2021 odstartovalo a probíhalo během sedmi natáčecích dnů,“ uvedl Martin Gazda za společnost IS Produkce, která se podílí na koprodukci filmu společně se Statutárním městem Zlín a Filmovým uzlem Zlín. „Diváci tak v kině uvidí bývalý baťovský areál, prostory Krajské nemocnice Tomáše Bati, Obchodního domu, jeden z bytů Morýsových domů a další záběry z ulic města Zlína,“ upřesnil Martin Gazda.

Ve zlínském multiplexu Golden Apple Cinema film ve čtvrtek 27. července v 19 hodin oficiálně uvedou samotní tvůrci v čele s autorem knižní předlohy Josefem Formánkem, režisérem filmu Danem Svátkem a kameramanem Jakubem Šimůnkem.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x