Filmové klapky se vydávají na tour po republice. Startují v Praze, v červnu dorazí do Zlína

Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Do kolekce umělecky ztvárněných filmových klapek, jejichž dražba je každoročně tradiční součástí Zlín Film Festivalu, letos přibylo dalších 125 exemplářů. Než ale budou klapky od předních českých výtvarníků v červnu vydraženy na 63. ročníku filmového festivalu ve Zlíně, představí se na několika místech po celé České republice.

Obyčejné dřevěné klapky opět povýšili na umělecká díla takoví autoři, jako je Kateřina Miler, Kristian Kodet, Michal Škapa nebo Josef Velčovský. Herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová se dokonce letos do projektu zapojila už podvacáté.

Během dvaceti šesti let trvání projektu nevynechali ani jednou pánové Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN Čestmír Vančura a dodal, že i rodina Baborákových patří k rekordmanům a vytvořila už během existence projektu celkem 46 klapek.

Každoročně se mezi výtvarníky objevují i nová jména. Letos se tak poprvé do tvorby klapek zapojila například animátorka a ilustrátorka Eliška Podzimková nebo tři zlínští rodáci – malířka Athena Aks, sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková a Vlastimil Elšík.

Těší nás, že se řada z výtvarníků nechala inspirovat i jedním z letošních témat filmového festivalu, kterým je česká animace. Na klapkách tak najdeme motivy Pata a Mata, pana Prokouka, tradiční Čtyřlístek nebo vzpomínku na Břetislava Pojara, od jehož narození letos uplyne 100 let,“ upozornil Čestmír Vančura a doplnil, že opět nechybí ani známé postavy z filmů, jako je dvojice Svěrák a Smoljak, Jan Werich nebo nedávno zesnulá Gina Lollobrigida.

Z výtěžku aukce klapek jsou již tradičně podporovány filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN mohou ucházet autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu.

Výstava filmových klapek odstartovala v pražském Divadle Hybernia, kde bude do 15. března. Expozice bude poté k vidění v rodném domě Ferdinanda Porscheho v Liberci-Vratislavicích, ve ŠKODA Muzeu v Mladé Boleslavi, v galerii Art Rubikon Olomouci a v Galerii Vaňkovka v Brně. Poslední zastávkou bude zlínské obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko, odkud se klapky přesunou do Kongresového centra, kde 4. června ve 13 hodin proběhne dražba klapek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x