Filmový půlmaraton vyhráli Lukáš Kučera a Markéta Vechetová

foto: ZFF
ZLÍN – Neděle na Zlín film festivalu patřila nejen filmu, ale i sportu. Už po osmé byl jeho součástí půlmaratonský běh, který doplnily kratší trasy čtvrtmaratonu a štafetového běhu. Běžci na všechny tratě vystartovali přesně v 10 hodin od Kongresového centra a do cíle na náměstí Míru nejrychleji dorazil Lukáš Kučera. Hned za ním si pro triumf dorazila Markéta Vechetová.

Pro letošní ročník si organizátoři vytyčili milník 2000 běžců. A k tomuto číslu se skutečně velmi přiblížili. Do závodu vyrazilo 699 půl a čtvrt maratonců. Dalších 444 závodníků se přihlásilo do štafet a tandemových týmů. Když se k tomu všemu připočte ještě 820 malých a velkých běžců, kteří se přihlásili do odpoledního RBP rodinného běhu, celkový počet účastníků se vyšplhá na konečné číslo 1963.

Na všechny trasy Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín vyrazili běžci společně od Kongresového centra přesně v 10 hodin. Jejich trasa vedla továrním areálem, přes Rybníky, Čepkov, na Podvesnou, přes Benešovo nábřeží na Dlouhou ulici až na náměstí Míru. Tam závod pro čtvrtmaratonce končil, půlmaratonce pak čekal ještě jeden okruh.

Vítězem delšího, tedy půlmaratonového, závodu se stal Lukáš Kučera s časem 1:09:42. O chvíli později s časem 1:18:45 dorazila na náměstí i nejrychlejší půlmaratonkyně Markéta Vechetová. Trať čtvrtmaratonu nejrychleji zdolal Martin Borák, který doběhl do cíle za 36:38 minut. V kategorii žen triumfovala Kateřina Mikulíková, která trať zdolala za 44:26 minut.

V 15 hodin se na start postavili běžci znovu. Startoval totiž RBP rodinný běh na 1400 metrů určený pro rodiče s dětmi i ostatní, kteří preferují kratší trasy. Letošní kapacita se musela navýšit na 900 účastníků z důvodu velkého zájmu. A téměř se ji podařilo vyčerpat. Na okruh vyrazilo 820 sportovců.

Rozhodně nesmíme opomenout charitativní část Festivalového půlmaratonu. Pokračujeme ve spolupráci s projektem Korunka pomáhá, který podporuje rodiny pečující o nemocné či handicapované dítě. Za každý kilometr, který uběhli závodníci na půlmaratonové a dalších tratích, jsme věnovali korunu 28letému Honzovi. Na fyzioterapie a rehabilitační cvičení tak získal 14 191 Kč,“ potvrdila výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

Stejnou částku přidala i samotná Korunka, a dokonce ji zaokrouhlila na výsledných 30 tisíc korun.

Druhý příspěvkem je výtěžek ze startovného rodinného běhu ve výši 51 660 Kč. Z toho 30 tisíc korun jsme předali 23leté Kristýně, která je využije na rehabilitace a každodenní pomoc. Částkou 21 660 Kč jsme pak podpořili děti z azylového domu ve Vsetíně,“ doplnila Záhorová.

Pomyslnou třešničkou na dortu je i 40. výročí spolku Běhy Zlín. Na start se proto symbolicky postavili také ti, kteří patří mezi jeho zakladatele, a společně se závodníky absolvovali první kilometr. Historii spolku mohli návštěvníci prozkoumat přímo na náměstí Míru.

Lidé se mohli podívat na to, jak vypadala dříve startovní a výsledková listina, jak vypadala startovní čísla nebo na fotky z akcí. Vzpomínali jsme i na Jana Kvapila, zakladatele a propagátora běhání ve Zlíně, který by se v těchto dnech dožil 90 let,“ uvedl Bohuslav Komín ze spolku Běhy Zlín.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x