Flotila zlínských Technických služeb se rozšířila o nové elektromobily

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Technické služby Zlín se snaží jít s dobou a reagují na současné ekologické výzvy. Nedávno pořídily pět nových elektromobilů, které mají přispět k ekologickému a ekonomicky výhodnějšímu provozu.

Kromě pěti nových elektromobilů pořídily technické služby také nástěnné nabíječky, takzvané wallboxy, které slouží k následnému nabíjení elektromobilů. Díky tomu, že mohou hlídat vytíženost elektrické sítě, lze například elektromobily nabíjet v době s nižšími cenovými tarify.

„SMART řešení a elektromobilita mají smysl, proto chceme ve městě dál investovat do inovativních a chytrých technologií a naplňovat strategii SMART Cities,“ zdůraznil radní pro oblast dopravy Václav Kovář.

Elektromobily nabízejí řadu výhod pro uživatele i životní prostředí. Díky svému pohonu nezpůsobují emise škodlivých látek a snižují závislost na fosilních palivech. To vše má pozitivní dopad na zdraví obyvatel a kvalitu ovzduší ve městě.

Elektromobily už v městském provozu prokázaly svou výhodnost a stávají se optimální volbou pro běžnou agendu a přepravu zaměstnanců společnosti v rámci města,“ myslí si ředitel Technických služeb Zlín Jakub Černoch.

Součástí širšího konceptu SMART Cities je také využití nového druhu autonomního veřejného osvětlení. Jedná se o lampy s malými solárními panely, které jsou schopné ekologického provozu, není k nim potřeba žádné kabeláže, lze je ovládat bezdrátově a mají minimální životnost pětadvacet let. Intenzitu osvětlení pak reguluje elektronický řídicí systém s ohledem na aktuální možnosti dobíjení baterií sluneční energií.

„Tento druh lamp můžeme využít všude tam, kam se třeba nedostaneme se standardním veřejným osvětlením. První takové lampy se nachází na Vršavě u zábavního parku Galaxie. Věřím, že solární veřejné osvětlení je klíčem k energeticky efektivnější a udržitelnější budoucnosti našeho města,“ zakončil radní Václav Kovář.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x