Forhend, bekhend, smeč, podání… a mnoho dalšího, tenis není pro nešiky

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Zatímco vedle si to rozdávají dva pánové s poněkud zakulacenými bříšky, na dalším dvorci zlínské Vršavy, kde je doma Tenisový klub Zlín, jdou zrovna na trénink dvě dívenky, kterým tenis učaroval. Je jim deset, plus minus nějaký ten měsíc, ale je vidět, že jim to pod vedením šéftrenéra zlínského tenisového klubu Tomáše Macharáčka opravdu jde.

Ale pozor, tenis je docela náročný sport, což právě bývalý výborný závodní hráč potvrzuje.

„Jasně, holky se musí hodně snažit, získají dovednosti, obratnost, to, že to dotáhnou daleko, jim v tomhle věku nemůže nikdo zaručit, ale do dalšího života se ta pracovitost určitě bude hodit. A na druhou stranu u každého ze sedmi desítek mladých závodních hráčů děláme všechno pro to, aby to dotáhli co nejdál,“ říká Macharáček.

„Já musím zlepšit hlavně forhend, já zase podání, ale je toho samozřejmě víc,“ říkají společně ve chvíli odpočinku dvě kamarádky na kurtu i mimo něj Táňa Ostravská a Katka Žaludková.

„Musím hodně trénovat, napřed to bylo dvakrát týdně, teď už čtyřikrát, to je lepší,“ dává najevo odhodlání zlepšovat se Táňa.

„Mně se moc líbí Krejčíková, ale dostat se na vrchol tak jako ona, to je fakt sen, musíme se snažit, bez tréninku to samozřejmě nejde,“ povídá Katka.

„A mým idolem je Rafa Nadal a taky Venus Williamsová,“ dává najevo přehled Táňa.

„Tenis je náročný sport, osobnosti se teprve formují, někdy je i větší motivace u rodičů než u dětí, ale holky se snaží, to je základ všeho,“ říká trenér Macharáček, muž, který se tenisu nejdříve coby hráč a pak trenér věnuje 38 let. Kolikrát ten musel udeřit do míčku…

Tenis je právě nepochybně o spoustě času a je důležité, že malí adepti jako Táňa a Katka mají tolik vzorů. A to přímo u nás, vždyť naše republika má v singlovém žebříčku WTA do stovky osm hráček. A v záloze číhají mimořádně talentovaná děvčata, která před pěti či sedmi lety vypadala přesně jako tyto dvě minislečny.

A holky jdou v májovém odpoledni zase do akce. Forhend, bekhend, smeč, voleje… jen tak dál!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x