Fotbal, liga: jde se na věc. Lajny, hřiště, vlajky

Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Rozpaky z prvního letošního soutěžního vystoupení v Karviné pomalu mizí, fotbalisté Zlína přivítají ve 22. kole Fortuna ligy rozjetého nováčka z Českých Budějovic.

Stadion přešel do majetku města, první investice jsou na světě, posloužily především nutným opravám na letité tribuně. Některé věci zůstávají, další se mírně mění. Pohled do zákulisí není od věci.

Fotbal můžete hrát klidně bez diváků, rozhodně ale ne bez trávníku. Ten na zlínské Letné je tradičně v péči Ladislava Podmely. Docela překvapí, když prozradí, že už druhý týden „jede“ vyhřívání zelené plochy.

„Trávník se probouzí, u kořínků by pořád byla velmi nízká teplota jen kousek nad nulou. Díky vyhřívání je tam momentálně kolem deseti až dvanácti stupňů, tak se těšíme, že začne brzy růst,“ vypráví muž, který spolu s kolegou před chvílí nalajnoval hřiště.

„V akci je klasicky lajnovačka i provaz, abychom byli přesní. Lajny bývaly široké jen deset centimetrů, teď podle předpisů kolem dvanácti, používáme speciální barvu, dříve to byl latex a ještě kdysi dávno vápno,“ popisuje Podmela.

Čisto je také na tribunách, musí se vymést a četa uklízečů utře také všechny sedačky.

Za jednou z branek vlaje hned devět vlajek.

„Museli jsme sehnat všechny vlajky zemí, jejichž fotbalisté u nás hrají. Přibyla třeba španělská, guinejská i gambijská. Máme i francouzskou a lotyšskou. Kluci z často velmi vzdálených zemí tohle kvitují a chlubí se na sociálních sítích, můžu říci, že jsou opravdu rádi, jistě jim to částečně připomene daleký domov,“ doplňuje Štěpán Červenka z managementu klubu informace, co všechno je před startem nutné obstarat.

Takže liga na domácím stadionu může začít, v neděli to bude bitva, body proti nováčkovi zlínští fotbalisté opravdu nutně potřebují.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x