Fotbalové EURO v Německu se už hraje. Zatím ale v podání starostů

Foto: archiv Josefa Hutěčky
LIPSKO - V Německu začne za pár týdnů fotbalové EURO 2024. Předzvěstí je setkání jiných fotbalistů, na trávnících v Lipsku se už od neděle bojuje v mistrovství starého kontinentu mezi starosty. To je setkání, které už má pěknou tradici, hrálo se i u nás ve Zlínském kraji, a protože je letošní turnaj v plném proudu, můžeme nahlédnout společně s jedním z tahounů české reprezentace, starostou Březnice na Zlínsku Josefem Hutěčkou, jinak osvědčeným brankářem, poněkud blíže.

Nejdříve, pane starosto, jaké jsou historické úspěchy našeho, a tedy možná lépe řečeno vašeho týmu?

Hned na úvod byl největší úspěch, v polském městě Tychy jsme už v roce 2012 získali zlaté medaile. Z Mistrovství Evropy máme i dva bronzy. V roce 2016 to bylo v Uherském Hradišti, o čtyři roky později stejně tak v Trnavě na Slovensku.

Letošní cíle?

Nemohou být malé. Letos už se hraje o šestnácti účastnících, poslali jsme A i B tým. První mančaft je zatím po dvou výhrách a remíze vítězem jedné ze skupin, ve čtvrtfinále nás čeká ve středu těžký soupeř z Itálie. Uvidíme, ten zápas bude důležitý. Náš záložní tým skončil ve skupině třetí a zahraje si o další umístění.

Sjela se určitě vyspělá starostovská fotbalová Evropa. Které země mají letos v Lipsku zastoupení?

Je to správný národnostní babylon. Hrají mužstva starostů z pořadatelského Německa, Itálie, Slovenska, Slovinska, Polska, Ukrajiny, Moldávie, jižního Tyrolska, Chorvatska, Rumunska a České republiky.

Pořád platí, že v naší repre dominuje Zlínský kraj?

Fotbal mezi starosty a jejich zástupci je v kraji pořád veliký. Z toho vyplývá i naše početné zastoupení v obou týmech. Tady v Německu hraje i hodně kamarádů a kolegů z Libereckého kraje, není to ale uzavřená společnost. Osa týmů zůstává, zajímavé je třeba to, že starosta Slavkova u Uherského Brodu Libor Švardala se postupně propracoval z lídra týmu přímo na hřišti jinam, tedy do pozice hlavního trenéra.

Jedno jméno taky rezonuje pokaždé, starosta Rusavy, naprosto nezdolný Bohumil Škarpich, je s vámi?

Jasně, že je tady, pro zajímavost, on už své Rusavě šéfuje za stolem obecního úřadu 34 let. No a fotbal hraje pomalu dvakrát déle.

Tak hodně úspěchů, kdy bude jasno o mistru Evropy?

Finále se hraje ve čtvrtek 9. května.

A co velké EURO 2024, naši fotbalisté tam hrají první zápas proti Portugalsku. Už je tam blížící se šampionát znát třeba v ulicích?

Samozřejmě, EURO už tu rezonuje na každém kroku, všichni se moc těší.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->