Fotbalový trávník. Věc zcela zásadní

Fotbalový trávník. Věc zcela zásadní. Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Fotbalisté jedou v nejvyšší soutěži naplno. Zima se vzdát rozhodně nechce, dosavadní ráz počasí s houpačkou teplot pod a nad nulou se změnit nemá. A mohou se přidat i srážky v bílé barvě. To je realita, přitom liga spěje mílovými kroky k závěru základní části a do akce už jdou i fotbalisté nižších soutěží stejně jako mládežníci. Tvrdá zkouška pro mistry trávníků...

Ve Zlíně mají chlapy s dlouholetými zkušenostmi. Na Letné se stará Ladislav Podmela o „výstavní skříň“, tedy pažit na hlavním stadionu, dalších pět ploch v tréninkovém areálu má v gesci s pomocníky rovněž osvědčený Svatopluk Švehlík.

„Na Vršavě máme dvě klasické travnaté plochy, jednu menší s přírodní trávou a taky dvě hřiště s umělým povrchem. Všechno má svůj řád. Ani „umělka“ nemůže zůstat bez naší péče, to je jasné, ale samozřejmě její údržba je jednodušší. Teď v ranních mrazech musíme stahovat jinovatku, což určitě dělá i kolega na hlavním stadionu. Hodně důležité je udržet kvalitní stav hrací plochy a to, aby byla rovná, už nám tu zase trénuje veliké množství fotbalistů, práce je hodně,“ popisuje Švehlík, muž, který do Sportovního areálu Vlastislava Marečka prostě neodmyslitelně patří.

Co nejhezčí, tedy rovný, hustý a dobře střižený trávník, to je i cíl Ladislava Podmely na Letné.

„Od rána se starám, nejdříve jsem projel speciální sítí za traktorem trávník, abych jej zbavil nánosu jinovatky a ledové tříště, jde o to, aby nebyl trávník poškozen případnými plísněmi. Třebaže v noci vydatně mrzne, přes den je všechno jinak a teplota na sluníčku jde poměrně vysoko. Znamená to mimo jiné i fakt, že se trávník probouzí. A protože jde o živý organismus, nesmí se nic zanedbat. Zatím porostl maličko, navíc vytápíme, takže jde o proces, kdy se s růstem musí počítat. A budu i stříhat, jakkoliv by se mohlo zdát, že to není potřeba,“ obchází zelenou plochu pan Ladislav.

Stejně jako kolega, který pracuje o pár stovek metrů dál, má jasné přání, jehož splnění by mu udělalo radost.

„No, to nemusíte dvakrát hádat, přejeme si, abychom obrali o body Plzeň, ta pod Michalem Bílkem šlape, ale naši kluci určitě nejsou outsideři sobotního odpoledního zápasu,“ říká za oba „zelené“ odborníky Ladislav Podmela.

--> --> --> --> -->