FOTOGALERIE: Hasiči z Otrokovic vyrazili na ukrajinsko-slovenské hranice

OTROKOVICE - Doslova celá Evropa pomáhá lidem, kteří utíkají z Ukrajiny před válkou. V České republice se rozpoutala obrovská vlna solidarity, a kdo chce, může se kdykoliv aktivně zapojit do pomoci. Neváhali ani hasiči z Otrokovic. Právě jejich příběh vám teď nastíníme.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů z Otrokovic vyrazila první březnový víkend na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Na východ Slovenska vezla humanitární pomoc, kterou svépomocí organizovala v Otrokovicích.

Prvotní myšlenka projektu vznikla asi týden po invazi vojsk na Ukrajinu. Zhruba po týdnu jsem si řekl, že by bylo dobré něco udělat. Oslovil jsem pár lidí a všichni byli vstřícní. Týden na to už jsme vyrazili na hranice s hotovou sbírkou,“ uvedl velitel jednotky SDH Otrokovice Martin Vybíralík.

Podle Martina Vybíralíka bylo nejnutnější udržet uprchlíky v teple a suchu, jídla měli dostatek. „Problém byl se zimou a sněhem, který tam pořád ještě přetrvává. To počasí je tam opravdu nepříjemné. Proto jsme vezli hlavně izolační věci, spacáky, pláštěnky a hromadu dalších věcí jako powerbanky nebo sim karty, aby ti lidé mohli být ve spojení se svými rodinnými příslušníky a nemuseli řešit roaming,“ pokračoval Vybíralík a dodal, že cestou na východ Slovenska potkávali desítky českých aut, které taktéž mířily do této lokality s humanitární pomocí.

Do finanční i materiální pomoci se kromě otrokovických hasičů zapojilo také město Otrokovice, studenti otrokovického gymnázia a řada soukromých subjektů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x