FOTOGALERIE: Májka v Malenovicích postavena!

Foto: Milan Mikšík
MALENOVICE - K oslavám příchodu jara a především měsíce května neodmyslitelně patří stavění máje. Svého „strážce“ už mají také ve zlínských Malenovicích, kde při této příležitosti uspořádali bohatý kulturní program.

Stavění máje, májky nebo máji patří k nejstarším lidovým obřadům, které mají svůj původ už v 15. století. Starobylý kulturní obyčej našim předkům připomínal, že se příroda po dlouhé zimě znovu probouzí, a májka je tak symbolem růstu, plodnosti, lásky či mládí.

V předvečer 1. května se ještě dnes vypravují muži do lesa, aby tu usekli co nejvyšší strom a udělali z něj do rána májku. Smrček, jedličku nebo borovici oklestí a špičku ozdobí věnci, kvítím, pestrými stužkami, pentlemi a fáborky.

Se stavěním máje je spojen také zvyk nočního hlídání před muži ze sousedních vesnic, kteří se ji snaží porazit nebo odříznout její vrchol. Pokud by se jim to podařilo, vesnici by to přineslo hanbu po celý příští rok. V některých obcích se proto máj hlídá dokonce tři dny a tři noci – během této doby je totiž povoleno máj podříznout a sebrat věnec, který si následně „lupiči“ mohou vystavit na vlastní májce.

Letošní stavění máje pojali ve velkém ve zlínských Malenovicích, kde při této příležitosti uspořádali bohatý kulturní program. Tradiční událost svým vystoupením doprovodila folklórní skupina Cérky z Tečovic, kytarová třída základní umělecké školy pod vedením Evy Holečkové a Cimbálová muzika Vinár. Na své si přišly také děti, pro které bylo připraveno májové tvoření pro radost, a také sportovní nadšenci, kteří mohli zhlédnout ukázku bojového umění Muay thai.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x