FOTOGALERIE: Malenovický hrad ožil starobylými řemesly

Foto: Milan Mikšík
MALENOVICE - První zářijovou sobotu ožily na malenovickém hradě téměř zapomenuté rukodělné techniky. Během nich se stovky návštěvníků mohly seznámit se starými technologiemi, vidět originály dobových předmětů, vyslechnout si zajímavé výklady nebo si některé z řemeslných technik sami vyzkoušet.

Jak se ve středověku tavilo železo nebo pekl chléb? Jak vznikala keramika, kterou nachází archeologové? Jakými technologiemi se vyráběly některé z muzejních exponátů a k čemu sloužily? Na tyto a další otázky mohli najít odpověď všichni, jejichž kroky vedly v sobotu 3. září na Hrad Malenovice, kde se konaly ukázky tradičních rukodělných technik a experimentální tavba železa.

K vidění byla také práce mladých kovorytců ze Střední školy – COPT Uherský Brod a kovářů ze Střední odborné školy Luhačovice, ke kterým se připojili studenti keramiky. Dvorek hájenky ožil výrobou šindelů a zpracováním dalších přírodních materiálů. Návštěvníci mohli vidět, jak vzniká březová metla nebo dlabané necky.


Jako každoročně si na své přišli i malí návštěvníci. Interaktivní sešit jim hravou formou představil jednotlivá řemesla a provedl je po stanovištích, kde byly připraveny zajímavé aktivity jako například mletí obilí na kamenném mlýnku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x