FOTOGALERIE: Řemesla nenecháme vymřít

foto: Milan Mikšík
VIZOVICE - Tradice a řemesla ožila v Domě kultury ve Vizovicích. Žáci základních škol z celého širokého okolí přijeli změřit své síly, kreativitu a zručnost mezi největší profesionály na historická, lidová a současná řemesla.

Organizátoři Nadační fond Řemeslo pomáhá, MAS Vizovicko a Slušovicko a Dům kultury Vizovice pro děti připravili čtrnáct stanovišť, kde si mohly vyzkoušet řemesla, se kterými se jen tak v praxi nesetkají.

Setkání s profesionály je pro každé dítě tou nejlepší zkušeností. Vidět, že práce rukama má smysl, když si sami mohou dokončit výrobek a odnést si jej domů je jim tou nejlepší odměnou.

A co že se dělo v prostorách Domu kultury? Představte si, že si každý z návštěvníků naší mladé generace mohl postavit vlastníma rukama dům včetně dřevěných krovů, odlévaly se výrobky z betonu, pracovalo se s ručním elektrickým nářadím, založili taškovou střechu, na stanovišti obuvníků a oděvníků si vyzkoušeli návrhářství a museli si sami přišít i knoflík. Venkovní prostory se proměnily ve středověk, přijeli kováři, tesaři, ale i švadleny. Ukovat si hřebík, okornit kmen stromu, práce se sekerou – to byl opravdu zážitek.

Aby se toto všechno mohlo zrealizovat, bylo potřeba také spoustu pomocných rukou, bez kterých by se akce neobešla. Mezi již tradiční pomocníky, kteří se účastní všech akcí zaměřených na řemesla a rozvoj rukodělných dovedností, patří Dětský domov a Základní škola Vizovice.

Cílem akce bylo přispět k snazšímu rozhodování žáků při výběru jejich budoucího vzdělávání, kam nasměřují své profesní kroky po absolvování základní školy.

Autor textu: Petra Benešová

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->