FOTOGALERIE: V Otrokovicích slavnostně odhalili sochu Jana Antonína Bati

Foto: Milan Mikšík
OTROKOVICE – Bratři Tomáš a Jan Antonín Baťovi opět stanuli vedle sebe, tváří v tvář, jako rovnocenní partneři. Od pondělního odpoledne se další dominantou parku před Společenským domem stala socha Jana Antonína Bati, která v tomto prostoru doplnila památník Tomáše Bati z roku 1994.

V pondělí 7. března byla v Otrokovicích před Společenským domem slavnostně odhalena socha Jana Antonína Bati. Rozhodnutí o tom, že kromě pomníku Tomáše Bati, jehož socha stojí v parku před Společenským domem od roku 1994, tady bude mít důstojný pomník také jeho nevlastní bratr Jan Antonín Baťa, padlo už před dvěma lety.

Stejně jako Tomáš Baťa i jeho bratr Jan Antonín patřil k inspirativním osobnostem, které proslavily náš region. Socha je toho krásnou připomínkou. Ostatně i v Baťově mrakodrapu, sídle Zlínského kraje, Jana Antonína Baťu připomíná jeho busta, kterou mohou návštěvníci budovy obdivovat v osmé etáži,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Pozvání na slavnostní odhalení sochy Jana Antonína Bati v Otrokovicích přijaly také jeho vnučka a pravnučka žijící v Brazílii – paní Dolores Ljiljana Bata Arambasic a Guiomar Augusta de Fatima Bata Alves Costa.

Jsem dojatá. Socha přesně vystihuje mého dědečka. Moc děkuji městu Otrokovice, že vyvinulo tuto inciativu. Velice si vážím kroku, kterým město oceňuje práci a osobnost mého dědečka. Byl to člověk, který rád a hodně pracoval. Pracoval pro své lidi, pro národ. Je pro mě ctí být u okamžiku, kdy Otrokovice vzdávají hold člověku, který se zasloužil o rozvoj města,“ vyjádřila vděk vnučka Jana Antonína Bati Dolores Ljiljana Bata Arambasic.

Společně jsme odhalili sochu Jana Antonína Bati, který doslova z ničeho vybudoval město tam, kde si to nikdo jiný nedokázal ani představit. Působení Jana Antonína na Baťově je jasně patrné, přesto ve městě vzpomínka na tohoto velikána chyběla. Program uspořádaný v rámci slavnostního odhalení sochy byl oslavou principů, vizí, cílů, ale i odhodlání a touhy, které společně vedou k velkým dílům. Od myšlenky je ale velký kus cesty k realizaci. Osobnost a příběh Jana Antonína Bati ukazuje, že je to možné, pokud člověk vytrvá a jde za svými sny,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Kromě odhalování sochy si početná veřejnost mohla užít celodenní program věnovaný baťovské tématice. Jeho součástí byla například přehlídka historických vozidel či promítání filmů Brazilské stopy Jana Antonína Bati a Šumné stopy – Jan Antonín Baťa.

Autorem sochy Jana Antonína Bati je akademický sochař Radim Hanke.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x