Fotostřípky z pátého dne ZFF: Křest klokanů, vzpomínka na Karla Kachyňu a začátek programu Děti bez hranic¿

foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Pátý festivalový den nabídl bohatý program nejen ve Zlíně, ale i mimo něj. V zoo festivaloví kmotři pokřtili mláďata klokanů. Eliška Balzerová a Pavel Nový zavzpomínali na režiséra Karla Kachyňu, který by letos oslavil sté narozeniny. Pondělkem začal také každoroční konferenční blok Děti bez hranic¿ určený odborné veřejnosti a pedagogům. A festivalová atmosféra se přesunula i do Luhačovic.

Šestý festivalový den byl skutečně rozmanitý, procestoval totiž celé okolí Zlína. Nejdřív se festivalová atmosféra přenesla do zdejší zoo. Malí klokani rudokrcí zde už netrpělivě očekávali své slavné kmotry, které by jim mohl kdekdo závidět. A společně se křtem dostali klokánci taky svá nová jména.

Od ministra životního prostředí Petra Hladíka dostal jméno Eko, od herce Romana Vojtka zase Patino. Šimon Bilina pojmenoval jednoho z klokanů Světlonoš, Simona Lewandowska pro změnu Goran. Pro další z mláďat vybral jméno moderátor Martin Hrdinka – Tonda a syn Jana Révaie zvolil jméno Zyp.

Zmíněná festivalová atmosféra kroužila kolem centra Zlína dlouho, až unikla i do blízkých Luhačovic. Lázeňské náměstí a kolonáda tam přivítaly letošní festivalové hvězdy. Konaly se taky animační dílny, došlo na výstavu kostýmů a zněly rytmy kapel F-Dur Jazz Band a Chantal Poullain & trio Štěpána Markoviče. I Luhačovice se dočkaly festivalového letního kina. Promítala se Aristokratka ve varu a film přišla uvést delegace jeho tvůrců.

Když se festivalová nálada zase vrátila do centra Zlína, mohli návštěvníci očekávat talk show Elišky Balzerové a Pavla Nového, kteří zavzpomínali na práci s výjimečným režisérem a skvělým vypravěčem Karlem Kachyňou. Ten by letos navíc oslavil své kulaté sté výročí. Famózní režisér proslul svými filmy jako Kočár do Vídně, Ucho, Vlak dětství a naděje nebo Lásky mezi kapkami deště.

Na festivalu odstartoval také každoroční blok konferencí Děti bez hranic¿, který je určený hlavně odborné veřejnosti a pedagogům. Pondělí patřilo seminářům Zdravá 5 – pět didaktických námětů na podporu výchovy ke správné výživě dětí a mládeže a Online podvody a bezpečí na internetu. Doplnila je také panelová diskuze Kulatý stůl s názvem „Jak ven ze současné krize pedopsychiatrie: ČEKÁME. A CO DÁL?“.

A poslední otázkou je: Kdo se v pondělí prošel po červeném koberci? A odpověď: Jana Kolesárová, Vendula Pizingerová, Petra Bučková, Luciána Tomášová, nebo delegace k filmu Circus Siblings (Cirkusové bratrstvo). A nechyběl ani Jan Révai, který sem zamířil po křtu malého klokana, Jana Kolesárová, Luciána Tomášová a delegace komediální série Sex O’Clock

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x