Fotostřípky ze sedmého dne ZFF: Známe všechny oceněné filmy, Bolek Polívka si převzal Zlatý střevíček a ohlédnutí za slavnostním galavečerem

foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Poslední den Zlín Film Festivalu odhalil zbytek vítězných filmů. Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež si na závěrečném galavečeru převzal Bolek Polívka. A blíží se festivalové Ozvěny. S koncem festivalu je tak čas na závěrečnou rekapitulaci letošních úspěchů.

Nejočekávanější akcí posledního dne Zlín Film Festivalu byl určitě slavnostní galavečer, který milovníci filmového zákulisí mohli sledovat i prostřednictvím živého vysílání na ČT art. Právě středeční večer odhalil zbytek vítězných filmů a rozdal Zlaté střevíčky.

Jeden ze střevíčků putoval známému herci Bolkovi Polívkovi za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež. Ten jako potomek vizovických ochotníků neskrýval radost z toho, že si cenu mohl převzít právě v blízkém Zlíně. Potlesk publika okomentoval trefnými slovy: „Děkuji za potlesk. Budu si ho pamatovat.”

Polívka je tak už třicátým druhým držitelem tohoto čestného ocenění. Jeho tradice sahá do roku 1997 a od té doby jej převzali například Iva Janžurová, Eliška Balzerová, Karel Gott, Zdeněk Svěrák, Adolf Born, v loňském roce potom Pavel Nový a Zlata Adamovská.

Důležitou součástí galavečera ale bylo taky odhalení vítězných filmů. Ty se letos oceňovaly postupně a už v úterý tak byli vyhlášeni první favoriti odborné poroty. Šlo o kanadské snímky Maxova farma jako nejlepší celovečerní film pro děti a Jak v nebi, tak i na zemi jako nejlepší celovečerní snímek pro mládež.

Právě Maxova farma získala taky jeden ze Zlatých střevíčků. Další putovaly belgicko-nizozemskému snímku Mladá srdce (nejlepší celovečerní film pro dospívající), turecko-německo-francouzskému Internátu (nejlepší celovečerní film pro mládež) a v kategorii krátkých animovaných filmů pro děti bodoval japonský snímek Kouzelná cukrlata.

Z českých účastníků v soutěžích zářily krátké animované filmy O lýkožroutce, Všechno, co jsme nestihli a studentský snímek Osmý den.

Před samotným galavečerem byly vyhlášeny další ceny během středeční závěrečné tiskové konference Zlín Film Festivalu. Filmovou cenu Technologické agentury ČR získal Jáchym Vlček, žák 8. třídy z Jičína, za krátkou animaci Cesta flašky. ECFA Doc Award za nejlepší evropský dokument pro mladé publikum putuje německo-jordánskému filmu Řekněte jim o nás, Cena ekumenické poroty za nejlepší celovečerní film pro dospívající a mládež byla udělena francouzskému snímku Sesterstvo.

Prezident festivalu Čestmír Vančura se rozhodl udělit zvláštní cenu filmovému dokumentu Velký finále PSO za autentické ztvárnění inspirativního příběhu mladých lidí. „Nese v sobě poselství našeho festivalu inspirovat nastupující generaci nebát se jít za svými sny a obklopovat se lidmi stejné DNA,“ uvedl k ocenění.

Letošní 64. ročník Zlín Film Festivalu přilákal na celkem 289 projekcí více než 24 tisíc diváků. Doprovodný program si užilo 90 tisíc návštěvníků. O akreditace byl letos také velký zájem, jejich držiteli bylo 3 326 účastníků, což je nárůst skoro o třetinu. A odborné poroty v 6 soutěžních sekcích zhlédly celkem 126 filmů.

Důležitou součástí, která si zaslouží rekapitulaci, byl 27. Salon filmových klapek. Právě dražba výtvarně ztvárněných klapek přináší peníze pro mladé filmaře. Letošní aukce přinesla výtěžek 3 772 000 korun, z nichž Nadační fond FILMTALENT ZLÍN podpořil celkem 30 projektů částkou 1 900 000 korun.

Festival ale tímto nekončí. Navážou na něj totiž Ozvěny Zlín Film Festivalu, které proběhnou tradičně v Mikulově od 11. do 13. června. Nově ale zavítají i do dalších měst v České republice. Vybrané festivalové snímky budou od 6. do 30. června uvedeny v kinech například v Krnově, Uherském Brodě, Havířově, Boskovicích, Hodoníně, Jičíně a Šumperku. „Potvrzených je do této chvíle 35 projekcí,“ uvedla umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Organizátoři už teď začínají připravovat další ročník festivalu. Na něj se milovníci filmů mohou těšit v termínu od 29. května do 4. června 2025.

OCENĚNÉ FILMY

Mezinárodní odborná porota pro celovečerní film pro děti

Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro děti: Maxova farma

Cena Karla Zemana – cena poroty za vizuální ztvárnění filmu v kategorii celovečerního filmu pro děti: Bílý koník

Zvláštní uznání za vizuální ztvárnění filmu: Přes mraky a skály

Zvláštní uznání: Stine a její cesta domů

Mezinárodní odborná porota pro celovečerní film pro dospívající a mládež

Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro dospívající: Mladá srdce

Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro mládež: Internát

Zvláštní cena poroty v kategorii celovečerního filmu pro dospívající a mládež: Jak v nebi, tak i na zemi

Společná mezinárodní porota dětí a dospělých pro krátký animovaný film

Zlatý střevíček za nejlepší krátký animovaný film pro děti: Kouzelná cukrlata

Cena Hermíny Týrlové za nejlepší krátký animovaný film pro děti do 6 let: O lýkožroutce

Zvláštní uznání: Všechno, co jsme nestihli

Dětská porota pro celovečerní film pro děti

Cena dětské poroty za nejlepší celovečerní film pro děti: Maxova farma

Evropská mládežnická porota pro celovečerní film pro dospívající a mládež

Cena mládežnické poroty za nejlepší celovečerní film pro dospívající a mládež: Jak v nebi, tak i na zemi

Mezinárodní odborná porota pro soutěž studentských filmů Zlínský pes

Zlínský pes – hlavní cena poroty za nejlepší studentský film (s finanční odměnou 1000 EUR): Silo v Budapešti

Cena poroty v kategorii animovaný film: Osmého dne

Cena poroty v kategorii hraný film: Osmý den

Cena poroty v kategorii dokumentární film: Rány

Mezinárodní porota ECFA

ECFA Doc Award za nejlepší evropský dokument pro mladé publikum: Řekněte jim o nás

Mezinárodní ekumenická porota

Cena ekumenické poroty za nejlepší celovečerní film pro dospívající a mládež: Sesterstvo

Zvláštní uznání: Lars je LOL

Divácké ceny

Zlaté jablko – Cena města Zlína divácky nejúspěšnějšímu celovečernímu filmu pro děti, dospívající a mládež: Mladá srdce

Cena diváků ČT 😀 – nejúspěšnějšímu krátkému animovanému filmu pro děti: Zimní úkryt

Cena prezidenta festivalu: Hynek Bočan, Boleslav Polívka

Zvláštní uznání prezidenta festival za autentické ztvárnění inspirativního příběhu mladých lidí: Velký finále PSO

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x