Francouzská restaurace v hotelu Alexandria – skvost uvnitř skvostu

Foto: archiv hotelu Alexandria
LUHAČOVICE - Každá návštěva ve Francouzské restauraci, což je skvost ve skvostu, tedy v ikonickém luhačovickém hotelu se čtyřmi hvězdičkami Alexandrii, je zážitkem. Oběd (nebo večeře) v delikátním provedení, a to nejen, co se vlastního jídla a pití týče, nemá věru pranic společného s uspěchanými meníčky ve všední dny pro ty, kteří honí čas a jsou honění časem. Moc dobře to ví obchodní manažerka hotelu Monika Dobiášová, která to tu zná jako málokdo jiný.

Paní Moniko, tady se píše historie, mimochodem jaká je? Samotný hotel se, pokud vím, otevíral v pohnutých časech začátku protektorátu…

Ano, je to tak, přesné historické prameny se nezískávají úplně lehce. Ale jisté je, že se zdejší Francouzská restaurace otevřela coby další díl na tu dobu opravdového luxusu, ale i moderny pár měsíců poté.

Hosty tu pak bývaly velké osobnosti, mimo jiné filmové. Jaroslav Marvan, Vlasta Burian, Adina Mandlová, později zase třeba Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka a pak například Karel Gott…

Těch známých tváří a vlivných lidí bylo mnohem více, napříč všemi historickými peripetiemi, režimy a časovými údobími. Prostě tahle restaurace s nádhernými obrazy a nábytkem byla vždycky a snad i bude výstavní perlou našich lázní.

Někde jsem nastudoval, že byl hotel překvapivě už od padesátých let nekuřácký, to není bez zajímavosti…

To zajímavé určitě je, stejně jako to, že je to v lázních s prioritou na léčení horních cest dýchacích. Jeden prezident, ne tak dávný, to ale porušil. (úsměv)

Pokračování rozhovoru a více fotografií najdete zde.