Galerie na zámku ve Zlíně vystavuje celoživotní dílo Karla Zlína

foto: Galerie Václava Chada
ZLÍN – Galerie Václava Chada hostí výstavu šedesáti prací zlínského rodáka žijícího ve Francii, Karla Zlína. Expozice byla zahájena slavnostní vernisáží za přítomnosti autora ve čtvrtek 10. listopadu a díla budou k vidění až do 17. února 2023. Pro milovníky umění jsou navíc připraveny dvě exkluzivní komentované prohlídky.

Karel Zlín, vlastním jménem Karel Machálek, je všestranný umělec, malíř, sochař a spisovatel. Rodák ze Zlína žije od roku 1976 ve Francii, kam původně odjel na studijní pobyt. Výtvarník svá díla v Česku vystavil naposledy v roce 2010. Zlínská expozice „Transmission“ je tedy po dlouhé době příležitostí setkat se se Zlínovými pracemi. Výstava v Galerii Václava Chada má navíc nádech jedinečnosti – poprvé se totiž podařilo shromáždit celé umělcovo životní dílo čítající šedesát prací.

Karel Zlín vždy obhajoval evropskou kulturu. Jeho obrazy manifestují paměť národů a společenství. Francouzský název Transmission uvozuje výstavu svým významem ke snaze předat dědictví,“ uvádí kurátorka výstavy Karolína Juřicová. „Přecházel od informelu, přes experimentování s médii, k figurativní a abstraktní poloze malířství. V jeho malbách není polemiky nad stylizací, k malbě se staví nekompromisně. Reflektuje knižní předlohy, biblické náměty a metamorfózy řeckých a římských bájí.

Výstava maleb, soch a reliéfů ukazuje široké spektrum autorovy tvorby. Návštěvníci si mohou prohlédnout obrazový cyklus vznešených Efébů, řadu maleb osudových žen i mytologických personifikací, abstrakcí s artificiálními vzpomínkami na mořské krajiny, hudební píšťaly a okřídlené příběhy minulosti.

Maluji, aby ze mě spadla tíže světa,“ říká sám autor.

Výstava se nachází v prvním poschodí zlínského zámku a veřejnosti je otevřena od 11. listopadu 2022 do 17. února 2023. Díla mohou příchozí obdivovat vždy od úterý do pátku od 13:00 do 17:00 hodin.

Expozice navíc nabízí dvě komentované prohlídky s kurátorkou výstavy Karolínou Juřicovou. První z nich proběhne 8. prosince a druhá 12. ledna vždy od 17:00 hodin. Mimo uvedené termíny je také možné domluvit si individuální prohlídky. Zájemci o ně mohou žádat prostřednictvím emailu galerie@zlinskyzamek.cz 2 až 3 dny předem.

Vstupné je ve výši 70 Kč, pro děti od 6 do 15 let, studenty a seniory je snížené na 50 Kč. Pro školní skupiny činí vstupné 40 Kč, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma.

Výstava je uspořádána za finanční podpory Státního fondu kultury ČR, Zlínského kraje a Statutárního města Zlína.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x