Galerie v Uherském Brodě se proměnila ve svět legendární stavebnice Merkur

Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Dětská stavebnice Merkur provázela mnohé z nás mládím, jiní o ní zase už jen slyšeli. Vstupenku do světa této legendární stavebnice nabízí v Galerii Panský dům interaktivní výstava s hernou pro děti i dospělé.

Kdyby si na Vánoce roku 1961 profesor Otto Wichterle neodlil na prvním prototypu odlévacího zařízení stavebnice MERKUR první čtyři čočky, patrně by dnes 100 milionů obyvatel této planety vidělo rozostřeně.

Naprosto ostře ale mohou návštěvníci výstavy Merkur – Svět legendární stavebnice v Galerii Panský dům v Uherském Brodě vidět nejen věhlasný základ světového vynálezu, ale také další ojedinělé exponáty z dílků, šroubků a matiček stavebnice Merkur i jejího předchůdce jménem Vašek.

Vyzískali jsme tuto výstavu od majitele této rozsáhlé sbírky pana Mládka, během covidu bylo jednání trochu na delší dobu, takže to trvalo asi rok a půl, ale pan Mládek nakonec přislíbil, že nám výstavu půjčí. Bohužel v současné době je poměrně nemocný, takže výstavu nyní spravuje pan Stupňánek, který nám umožnil její zapůjčení,“ uvedla kurátorka výstavy Anna Horká.

Návštěvníci uvidí kompletní výstavu se všemi pohyblivými modely jako jedni z posledních. Instalace v Uherském Brodě byla totiž pravděpodobně její derniérou. Součástí výstavy je herna pro děti i dospělé, kde si návštěvníci mohou postavit vlastní výrobek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x