Galerie za výlohou ukazuje netradiční formou výtvarná díla žáků

Galerie za výlohou. Foto: ZUŠ Morava
ZLÍN – Obvyklé výstavy bohužel za současné epidemiologické situace pořádat nelze, a tak přišla Základní umělecká škola Morava s netradičním projektem „Galerie za výlohou”. Ten představí výtvarná díla žáků ve výlohách prodejen a restaurací v centru Zlína.

Od čtvrtka 8. dubna budou ve výlohách vybraných prodejen a restaurací v centru Zlína vystavena díla žáků ZUŠ Morava. Základní myšlenkou projektu je ukázat díla žáků věnujících se výtvarné umělecké tvorbě i v době distanční výuky.

I když si to možná málokdo uvědomuje, největší nebezpečí u začínajících umělců je ztráta motivace, se kterou jde ruku v ruce ztráta tvůrčí nápaditosti. Distanční výuka tvorbě nových děl příliš nepřeje – chybí mnohdy čas, chuť nebo osobní spolupráce s učiteli a kamarády. I přes všechna negativa však děti spolu se svými učiteli dokázaly vytvořit krásná díla. A protože by byla škoda nechat je skryta před zraky veřejnosti, přišel ze strany zlínských obchodníků impulz uspořádat veřejnou výstavu v jejich prozatím zavřených obchodech a tím tak významně podpořit tvorbu začínajících mladých umělců.

V každé výloze s výtvarnými instalacemi najdete mapu odkazující na další místa, kde jsou díla žáků k vidění. Celkem se do projektu zapojilo deset prodejen a restaurací. Každá výloha představuje ucelenou výstavu žáků, jednotlivých učitelů a středisek, kde ZUŠ Morava se svou koncepcí „učitel za žákem” vyučuje. Můžete se tak seznámit s plošnou a prostorovou tvorbou různých technik mladých umělců např. z Velkého Ořechova, Fryštáku, Želechovic nad Dřevnicí, Hošťálkové, Ratiboře, Kateřinic či Liptálu.

Celý projekt je významnou podporou regionální kultury a vzdělávací umělecké platformy v době nejtěžší koronavirové krize. Zajímavé a obdivuhodné je, že s nápadem přišla ta část veřejnosti, která touto dobou trpí nejvíce – tedy provozovatelé a majitelé restaurací, provozoven a malých obchodů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x