Gynekoložka/sportovkyně. Mladá lékařka z KNTB vyhrála extrémní závod Beskydská sedmička

Mladá gynekoložka Adéla Maňáková z KNTB (vlevo) vyhrála Beskydskou sedmičku. Foto: KNTB
ZLÍN - Adélu Maňákovou znají ve Zlíně především maminky. Ať už ty, které porodily nebo ty nastávající. Málokterá z nich ale tuší, že usměvavá gynekoložka z Krajské nemocnice T. Bati je také velmi zdatnou sportovkyní. Zabodovala totiž v prestižním vytrvaleckém závodě Beskydská sedmička. A zdaleka ne poprvé.

Adéla Maňáková (32) se ještě na střední škole věnovala závodně atletice. Poté dala přednost studiu medicíny, ale sport rozhodně neopustila. Kondici si udržuje cyklistickými i běžeckými vytrvaleckými závody. „Do hor si na dlouhé trasy chodím odpočinout, pročistit si hlavu. Tenhle druh pohybu mě moc baví, Beskydskou sedmičku jsem běžela už pošesté,“ uvedla mladá lékařka. Nutno dodat, že z šesti účastí byla nakonec tři úspěšná umístění.

V roce 2020 se svou parťačkou Veronikou Vavrušovou kategorii žen do 35 let vyhrála, loni skončily v závodu dvojic druhé a letos ve své kategorii opět obhájily první místo. Kromě toho však ještě byly celkově třetí v ženách.

Jen pro představu náročnosti Beskydské sedmičky – trasa se sedmi vrcholy Beskyd z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm je dlouhá 101 km, startuje se večer kolem deváté hodiny a ti nejlepší dobíhají druhý den odpoledne.

„Mně závody v noci nevadí, naopak mi vyhovují. Jsem zvyklá na noční směny v nemocnici, nemám takovou potřebu spánku. A když se začne rozednívat, ani mi zpětně nepřijde, že už mám spoustu kilometrů za sebou, prostě ráno začínám nový závod,“ konstatovala s úsměvem lékařka Adéla Maňáková, která na Gynekologicko-porodnické oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně zamířila před šesti lety hned po studiu medicíny a loni atestovala.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x