Gynekoložka zlínské nemocnice získala prestižní certifikát pro ultrazvukové vyšetření. V ČR ho má pouze 13 lékařů

MUDr. Barbora Chaloupková. Foto: KNTB
ZLÍN – Velkou prestiž získala lékařka Gynekologicko-porodnického oddělení Barbora Chaloupková pro zlínskou nemocnici. Dostala totiž certifikát pro superkonziliární ultrazvukové onkogynekologické vyšetření, kterým se v České republice pyšní pouze 13 lékařů.

V současnosti je ultrazvukové vyšetření neodmyslitelnou součástí gynekologické praxe. Dříve měli gynekologové oporu pro svou diagnózu pouze v bimanuálním vyšetření. Ultrazvuky neexistovaly, museli se tedy spoléhat pouze na cit v rukou.

My ale nyní máme možnost vidět i to, co není na povrchu, a dokonce i to, co nelze zjistit pohmatem. Je to neuvěřitelná výhoda a můžete prakticky ihned rozlišit ženy na ty s normálním, podezřelým a evidentně patologickým nálezem,“ popisuje gynekoložka Barbora Chaloupková.

Právě díky ultrazvuku mohou gynekologové často vidět dokonce více než CT nebo magnetická rezonance, která navíc zpravidla vyžadují dlouhé čekání.

Zjistí-li expert ultrazvukem zhoubnost, má možnost ženu ihned informovat o tom, že máme podezření na nádorové onemocnění. Pacientka se pak může snáze se situací vyrovnávat a zařídit vše potřebné,“ pokračovala Chaloupková, která učí expertní práci s ultrazvukem i další kolegy, věnuje se také stážistům z celého Zlínského kraje.

Samozřejmě je jedna věc teorie a druhá praxe, důležitý je i určitý „šestý smysl“. Musíte si dát všechno dohromady – co vám žena sama řekne, jak dlouho nález má, výsledky laboratoře, prohlédnout si ji vaginální i abdominální sondou a až pak můžete udělat závěr, který jí třeba může změnit život. Proto je to velmi náročné a odborník si musí být opravdu jistý,“ upřesňuje lékařka.

Certifikát je pro Barboru Chaloupkovou oceněním třináctiletého úsilí a vzdělávání v oboru. „Pro jeho získání je třeba splnit řadu podmínek. Od atestace až po doložení případových studií, v nichž se ultrazvukový nález musí shodovat s operačním nálezem a nálezem na patologických preparátech. Další podmínkou je účast na mezinárodních konferencích a přezkoušení z teoretické i praktické způsobilosti,“ dodala Chaloupková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x