Hallo, Chris, co říkáš na sníh?

Chris Geldmacher, foto: zlin.cz
PROVODOV - Místy mu tak trošku lezou oči z důlků. Třeba, když si ve svém novém bydlišti v Provodově nedaleko Zlína dá malou štamprličku slivovice a uvidí, kolik, že mu před domem napadlo sněhu. Chris Geldmacher je z Johannesburgu v Jihoafrické republice. Místo, aby se teď lebedil v bezmála třicetistupňovém letním teplíčku, prožívá svoji první pořádnou zimu.

Provodov je téměř 10 000 krát menší, než kolika obyvateli slyne šestimilionový Johannesburg. Ryzí Jihoafričan je ale ve vesnici spokojený. Svoji firmu zatím řídí na dálku, jeho paní, původem Češka, se uplatnila ve zlínské jazykovce a dvacetiletý syn Tom úspěšně studuje v Brně.

Ovšem některé věci jsou jsou pro „keep smiling“ sympaťáka náročné.

„Učím se česky, ale je to docela těžký jazyk, občas použiju překladač, to je moje cenná zbraň v prostředí, kde se moje angličtina nebo holandština zrovna neuplatní,“ vysvětluje.

„No větší pokroky dělá určitě syn, hraje už za Zlín ragby, studuje s Čechy v Brně, ale Chris je silný a zvládne to taky,“ povídá ve sněhové polovánici na procházce s mužem a dvěma statnými psími krasavci paní Hana, která pochází ze Zlína a na jihu Afriky prožila desítky let.

Samotný Chris je pořád samá dobrá nálada. I kdyby do sněhu zapadal, což se tedy právě děje.

„Jak to tak vypadá, budu si muset pořídit lyže, ovšem upozorňuji, že jsem na nich nikdy nestál. U nás v Africe jsem za padesát let života viděl sníh v malém množství jen jedinkrát, tahle zima je pro mne šok, ale věřte mi že příjemný,“ usmívá se jako vždy. Právě začíná shrnovat pořádně sněhové dávky těchto dnů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x