Happy Birthday, Zyqarri! Nejpopulárnější slůně ze zlínské zoo slaví první narozeniny

Sloní sameček Zyqarri oslavil první narozeniny. Foto: Zdenek Vaculík
ZLÍN - Zítra, tedy v neděli 19. června, se nejspíše milovníkům zvířat nevyplatí sedět doma. Právě na tento den totiž chystá Zoo Zlín pro prvního mláděte slona afrického v České republice velkou narozeninovou oslavu. Je mu totiž přesně rok!

Zyqarri, jak chovatelé sloního samečka pojmenovali, se narodil 6.6.2021, jeho matkou je nyní sedmadvacetiletá samice jménem Kali. Společnost jim dělají další dvě dospělé slonice Zola a Ulu.

Křtiny proběhnou přímo ve stávajícím výběhu slonů u pavilonu. „Od 14.00 hod. návštěvníci budou moci pozorovat přípravu obřího narozeninového dortu pro našeho oslavence. Najde na něm ty největší „sloní“ laskominy – banány, hrozny, jablka, seno, větvičky stromů, salát nebo čínské zelí. A protože první narozeniny prvního afrického slůněte České republiky jsou mimořádnou událostí, bude skutečně mimořádný. Dort bude vysoký téměř dva metry, jeho vršek ozdobí velká jednička,“ uvedla Romana Mikešová, vedoucí oddělení marketingu.

V 15.00 hod. za účasti ředitele Romana Horského zoo přivítá kmotra slůněte. Bude jím Roman Staša, vítěz soutěže MASTERCHEF ČESKO 2020. Roman je napajedelský rodák a také velký příznivce zlínské zoo. Křest zvířete si užije vůbec poprvé. „Je to pro mne velká pocta, že se stanu kmotrem tak výjimečného mláděte. Slůně sleduji od samého počátku, už několikrát jsem se byl na mého „kmotřence“ podívat. Věřím, že si nedělní oslavu všichni užijeme, určitě se přijďte podívat. A protože k správné oslavě patří i dobré jídlo, společně si také zavaříme,“ s úsměvem pozval Roman Staša.

PROGRAM OSLAV:

10.00 – 14.00

zábavné dílničky a fotokoutek na nádvoří zámku Lešná (děti si vyrobí krásnou památku na slavnostní křtiny)

14.00 – 15.00  

příprava narozeninového dortu ve výběhu slonů

15.00            

křest slůněte

16.00 – 17.00

zábavné vaření s Romanem Stašou na nádvoří zámku Lešná, autogramiáda Romana Staši.

Dražba cukrářského dortu

V rámci nedělní oslavy také vystavíme obří 35 kg dort ve tvaru slůněte, který na podporu chovu slonů ve zlínské zoo upekla cukrářka Radka Otavová. V pátek 17.6. byla totiž ukončena první česká dražba dortu ve prospěch zvířete. Ještě než se dort vydá ke svému vydražiteli, zoo jej vystaví na nádvoří zámku Lešná v rámci narozeninové oslavy. A možná jej ochutnají i návštěvníci, pokud se vydražitel rozhodne rozdat dort přítomným dětem a dospělým. 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x